2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Ferenc pápa szerint is a NATO provokálhatta ki az ukrán válságot

Ferenc pápa szerint a NATO “dörömbölése Oroszország ajtaján” vezethetett Ukrajna lerohanásához, és nem tudja, hogy más országoknak több fegyvert kellene-e szállítaniuk Ukrajnának – írja a The Wall Street Journal.

A pápa egyúttal sajnálatát fejezte ki a háború brutalitása miatt, és bírálta az orosz ortodox egyház vezetőjét, amiért vallási szempontból védte az inváziót, továbbá arra figyelmeztetett, hogy “nem válhat Putyin ministránsává”.



 Ferenc pápa a Corriere Della Sera olasz napilapnak adott interjúban beszélt erről, amit a Sputnik szemlézett.

Oroszország Ukrajnához való hozzáállását “olyan haragként jellemezte, amelyet nem tudja, hogy provokáltak-e, de talán megkönnyítette” az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) jelenléte a közeli országokban.

 Február óta Ferenc pápa sajnálatát fejezte ki az ukránok szenvedései miatt, és elítélte az inváziót, de tartózkodott attól, hogy kifejezetten megnevezze Oroszországot mint “agresszort”, ami tükrözi mind a vatikáni semlegesség hagyományát, mind az orosz ortodox egyházzal való jobb kapcsolatokra vonatkozó saját programját, valamint azt, hogy nem akarja a Vatikánt az amerikai külpolitikához igazítani.

“UKRAJNÁBAN MÁS ÁLLAMOK OKOZTÁK A KONFLIKTUST” – MONDTA FERENC PÁPA AZ INTERJÚBAN, ANÉLKÜL, HOGY MEGNEVEZTE VOLNA, MELY ÁLLAMOKRÓL VAN SZÓ. A HÁBORÚT MÁS KONFLIKTUSOKHOZ HASONLÍTOTTA, AMELYEKET SZERINTE NEMZETKÖZI ÉRDEKEK SZÍTOTTAK: “SZÍRIA, JEMEN, IRAK, EGYIK HÁBORÚ A MÁSIK UTÁN AFRIKÁBAN”.

“Nem tudom, hogyan válaszoljak – túl távol vagyok -, hogy helyes-e az ukránoknak fegyvereket szállítani” – mondta a pápa. “Ami világos, hogy ezen a földön fegyvereket tesztelnek… A háborúkat ezért vívják: hogy kipróbálják a fegyvereket, amelyeket készítettünk”.

A háborút a 20. századi spanyolországi és ruandai polgárháborúkhoz is hasonlította.

A pápa közölte, hogy kész Moszkvába utazni, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin elnökkel, hogy a békére szólítson fel, de a Kreml nem reagált az ajánlatára. Elmondta, hogy a háború kezdetekor közölte a Vatikánban tartózkodó orosz nagykövettel: “Kérem, hagyják abba”.

Ferenc pápa elmondta, hogy Orbán Viktor magyar elnök a múlt hónapban azt mondta neki, hogy a Kremlnek van egy terve a háború befejezésére május 9-én, amikor Oroszország a náci Németország feletti győzelmét ünnepli - erről itt írtunk.

Korábban az ukránok bírálták a pápát, amiért “testvérgyilkosnak” nevezte az Oroszországgal való konfliktusaikat, ami szerintük lekicsinyli Moszkva agresszióját.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató