2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A Scholzot májas hurkának nevező berlini ukrán nagykövet kiutasítását követelik

A Bundestag baloldali pártjának frakcióvezető-helyettese, a török származású Sevim Dagdelen náci szimpatizánsnak minősítette Andrij Melnyik berlini ukrán nagykövetet, és az azonnali kiutasítását sürgette.

A lépést azután követelték, hogy Melnyik megsértette Olaf Scholz kancellárt, “sértődékeny májas hurkának” nevezve őt, amiért nem volt hajlandó állami látogatást tenni Ukrajnában.

“Ha most nem utasítják ki a náci szimpatizáns Melnyiket, akkor minden önbecsülésüket elvesztették”

– tweetelte a képviselő kedden.

“Aki, mint Melnyik, a náci kollaboráns Bandera-t “a mi hősünknek” nevezi, és elzarándokol a sírjához, vagy a szélsőjobboldali Azov zászlóaljat “bátraként” védi, az valójában még jóindulatúan is “náci szimpatizánsnak” nevezhető” – tette hozzá.

Korábban ugyanezen a napon a DPA hírügynökségnek adott interjújában a nagykövet csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Németország nem támogatja Ukrajnát az Oroszország elleni harcban. A diplomata Scholzot “sértődékeny májas hurkának” és nem “államférfihoz méltónak” nevezte, válaszul arra, hogy a kancellár nem volt hajlandó ellátogatni a kelet-európai országba. Melnyik azt is bírálta, hogy Berlin nem teljesítette ígéretét, miszerint lőszert szállít Kijevnek a Gepard önjáró légvédelmi lövegekhez.

Más német politikusok is bírálták Melnyiket a kijelentései miatt. A Bundestag alelnöke, Wolfgang Kubicki azt mondta a nagykövetnek, hogy “Olaf Scholz nem májas hurka, hanem a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja”. Egy másik képviselő, Johann Wadephul felszólította az ukrán diplomatát, hogy kezelje megfelelően Németország államférfiait, és hozzátette: “Melnyik kijelentései nem segítik Ukrajnát”.

Ukrajna és Németország között április közepén volt szóváltás, amikor Kijev megtagadta Frank-Walter Steinmeier német elnök fogadását, aki Lengyelország és a balti államok vezetőivel együtt látogatást szándékozott tenni a háború sújtotta országban. Az ukrán fél azonban világossá tette, hogy Steinmeiert nem látják szívesen az országban az Oroszországgal és az Északi Áramlat-2 gázvezetékkel kapcsolatos korábbi pozitív álláspontja miatt. Scholz “figyelemre méltó esetnek” nevezte Kijev lépését, amely saját ukrajnai látogatásának útjába állhat.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató