2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

180 millió forintot találtak a pénzügyminisztériumi tanácsos széfjében, azt mondta, az édesanyja pénze

A Pénzügyminisztérium egyik tanácsosánál összesen 190 millió forint tisztázatlan eredetű pénz került elő, ami állítása szerinte nyugdíjba vonult édesanyja pénze – írja a 24.hu a Pénzügyminisztériumot is érintő vesztegetési ügyről.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) április végén letartóztatott öt pénzügyminisztériumi pályázatkezelőt hivatali vesztegetés elfogadása bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt. A KNYF több helyszínen tartott házkutatást, amelyben csaknem 150 ügyész és rendőr vett részt. A nyomozók a hivatalos személyektől több mint kétszázmillió forint készpénzt foglaltak le. Az ügyről korábban annyi derült ki, hogy a Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget is érinti.

A lefoglalt pénz nagy részét – 190 millió forintot – egyetlen kormánytanácsosnál találták, aki a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztériumban, a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárságán dolgozott – tudta meg a 24.hu. A tisztviselő lakásán tartott széfben 3,5 millió forintot, majdnem tízezer amerikai dollárt (3,3 millió forintot) és több mint nyolcezer eurót (3 millió forintot) találtak.



Továbbá olyan trezorkulcsok is előkerültek, amelyekről azt mondta, hogy a hozzá tartozó széfeket az apósa, édesanyja és az ő nevén bérelték. Az ügyészségi dokumentumok szerint a Belvárosi Pénzügyi Zrt.-nél kezelt széfben 180 millió forint készpénz volt.

A PÉNZRŐL A TANÁCSOS AZT ÁLLÍTOTTA, HOGY AZ A KORÁBBAN EGY BÁCS-KISKUN MEGYEI KÖZSÉGBEN FOGORVOSKÉNT DOLGOZÓ, MÁRA MÁR NYUGDÍJBA VONULT ÉDESANYJA VAGYONA, AMIT KEZELÉSRE, HASZNÁLATRA, MEGŐRZÉSRE VETT ÁT TŐLE.

Erről egy kézzel írt nyilatkozatot is felmutatott, az ügyészség szerint azonban a készpénz eredete nem igazolt. 

A korrupciós ügynek 18 gyanúsítottja van, öt embert letartóztattak. Egy embert bűnügyi felügyelet alá helyeztek.

Az ügyészség szerint a pénzügyminisztériumi tanácsos kialakított egy jól szervezett rendszert, amelyben ő tartotta a kapcsolatot a pályázatírókkal, valamint a támogatást igénylő cégek vezetőivel, akiknek jogtalan előnyért cserébe segítettek abban, hogy támogatási kérelmeik sikeresek legyenek.

A Központi Nyomozó Főügyészség nem tudta megállapítani, hogy mekkora kenőpénzért dolgoztak a minisztériumi tisztségviselők, de az ügyészek úgy vélik, az általános ügyintézési díj a támogatási összeg egy százaléka volt. Ugyanakkor volt olyan eset, hogy két egymáshoz kapcsolódó cég benyújtott pályázatának ügyintézéséért 70 millió forintos „ügyintézési díjban” állapodtak meg a támogatások kedvezményezettjeivel.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató