2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Varga Judit: nemet mondunk az európai birodalomra

Úgy tűnik az unió döntéshozóinak a sokszínűség sokkal kevésbé fontos, ha a nemzetek önállóságáról, a nemzeti sajátosságok megőrzéséről van szó. A legújabb javaslat, a vétójog eltörlése egyúttal azt is jelentené, hogy megszűnik a szuverén döntéshozás a szövetségen belül. Erre a kezdeményezésre reagált közösségi oldalán Varga Judit.



Brüsszel egyre nyíltabban vállalja birodalmi törekvéset: a legújabb kezdeményezések szerint megszüntetnék a tagállamok vétójogát, ezzel kivéve az egyetlen lehetőséget a nemzeti kormányok kezéből arra, hogy meggátolják, hogy a fejük fölött, a beleszólásuk nélkül döntsenek a sorsukról. Varga Judit szerint mindenképpen meg kell akadályoznunk, hogy ellehetetlenítsék a tagországok szuverenitását.

Az Európai Parlamentben mondott beszédet Mario Draghi olasz miniszterelnök, aki az integráció mélyítését, egy „pragmatikus föderáció” létrehozását szorgalmazta. Mindezt ráadásul úgy, hogy külügyi kérdésekben eltörölné a vétórendszert, amit a balliberális többségű EP is üdvözölt, hiszen korábban Guy Verhofstadt is hasonló gondolatokat fogalmazott meg… A magyar álláspont világos: a vétójog az utolsó védőbástyája az európai sokszínűségnek. Eltörlésével a tagállami sajátosságok és nemzeti érdekek csorbulnának, a szuverén országok akaratát ellehetetlenítenék. Ezt nem engedhetjük!

– írta bejegyzésében a tárcavezető.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató