2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A keleti keresztény vezetők támogatják a magyar miniszterelnök fellépését

A magyar kormány nem ért egyet az Európai Bizottság tervével, amely Kirill, Oroszország pátriárkáját EU-szankciós listára tenné.

Egyre több keleti ortodox egyházi vezető fejezi ki támogatását Orbán Viktornak a magyar kormány törekvése mellett, hogy megakadályozza az Európai Bizottság tervét Kirill, Oroszország pátriárkájának EU-szankciós listára helyezésére – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár pénteken.

Legutóbb II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka, valamint Nathan Hovhannisian érsek, az Örmény Apostoli Egyház külkapcsolati ügyekért felelős vezetője kérte és bíztatta levélben Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a magyar álláspontot következetesen képviselje. Utóbbi háláját fejezte ki a keresztény egyházak és „jelen esetben az orosz ortodox egyház jogainak védelme iránti készenlétéért és elkötelezettségéért”. Egyetlen egyházat vagy egyházfőt sem szabad megcélozni és befolyásolni a politikai folyamatok eredményeként – szögezte le, hozzátéve: az Örmény Apostoli Szent Egyház támogatja Magyarország „méltó kezdeményezését”, mivel az örmény egyház elfogadhatatlannak tartja az egyházak vagy az egyházi vezetők elleni szankciókat. II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka úgy fogalmazott: az egyházi vezetők szankcióinak bevezetése precedens, amely megzavarja keresztények millióinak szívét szerte a világon. Ezen túlmenően az Egyház építő szerepet játszhat a megbékélésben és hidakat építhet az emberek között, ha ennek a háborúnak vége.

Bulah Szvjatoszlav lelkész, az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje Kormányzó Főpapjának tanácsadója, az egyházmegyei hivatal titkára azt írta Orbán Viktornak: hívőik között magyarok, oroszok, ukránok, grúzok és más nemzetiségek képviselői vannak, és az ő számukra Kirill pátriárka „egy igazi lelki pásztor, atyánk, akinek pásztori irányítása számunkra nélkülözhetetlen. Szerintünk ilyen lépések az egyházvezetővel szemben példanélküliek és meg nem engedhetőek a mai világban”.

Porfirije szerb ortodox pátriárka levelében úgy fogalmazott: az orosz pátriárkával szembeni esetleges szankciók ellentétesek az alapvető emberi és vallási jogokkal, amelyek alapján minden egyház és minden vallási közösség elválik az államtól, és nem egyenlő az általános állami politikával. Az ortodox egyház fejére vonatkozó szankciók felborítanák az egész magyarországi ortodox közösséget, és elveszítenék az evangéliumi béke szellemét, amelyet mindenképpen meg kell őrizni Magyarországon, Ön ezt elősegítheti az ilyen döntések megvétózásával az Európai Unióban – írta a szerb egyházfő Orbán Viktornak.

 

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató