2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Josep Borell EU-s külügyi főképviselő szerint elfogadhatatlan a magyar álláspont az olajembargó ügyében

Ha nem születik megállapodás, a szankciók ügye „egy szinttel feljebb kerülhet”.

Az Európai Bizottság péntek déli sajtótájékoztatóján nem kívánták kommentálni Orbán Viktor magyar kormányfőnek azon mondatait, amelyekben a magyar gazdaságra ledobott atombombához hasonlította a tervezett olajembargót.

„Soha nem kommentáljuk az ilyen megjegyzéseket” – idézte a HVG Eric Mamer szóvivőt, aki megismételte azt az álláspontjukat, hogy teljes mértékben megértik azoknak az országoknak az aggodalmait, amelyek nagyobb mértékben függenek az orosz energiától.

A Bizottság nem bízik az egyeztetések sikerében

Nem sokkal később kiderült, hogy amennyiben nem sikerül az EU-hoz akkreditált uniós nagyköveteknek megállapodásra jutniuk hétvégén a hatodik szankciós csomagról

egy szinttel feljebb viszik az ügyet, és a külügyminiszterek elé utalják.

Ezt mondta egy firenzei pódiumbeszélgetésen Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője.

„Össze kell hívnom a külügyek tanácsát, hogy megnézzük, mi folyik itt” – jelentette ki Borrell. A főképviselő reagált a magyar vétóra, illetve arra is, hogy Magyarország uniós forrásokból, a korrupciós kockázatok miatt visszatartott helyreállítási alapból finanszírozná az átállást.

 

Már ajánlottak engedményeket

 

„Lehet arról vitatkozni, hogy hány évre van szükség ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjunk az olajembargóhoz. De hogy politikai okokból az olajembargót összekapcsolják valami mással, aminek semmi köze ehhez, mert a következő generáció finanszírozásának biztosításáról szól, nos ez elfogadhatatlan” – hangsúlyozta Borrell.

Az EU már ajánlott különböző engedményeket Magyarországnak – hasonlóan Szlovákiához és Csehországhoz –, ezeket azonban kevesellte a magyar kormány – emlékeztetett a portál.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató