2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Lukasenka: A Nyugat a civilizáció utolsó bástyáját támadja Oroszországban és Belaruszban

A belarusz elnök szerint Európa és Amerika a szankciók miatt többet fog szenvedni, mint ők és az oroszok.

„Belarusz továbbra is minden eszközzel támogatni fogja Oroszországot, és senkinek sem engedi meg, hogy az orosz–belarusz kapcsolatok közé álljon” – idézte Aljekszandr Lukasenka elnök hétfői győzelem napi beszédét a Belta.

„A belaruszoknak nincs joguk nem támogatni Oroszországot. Mi mindig is egységesek voltunk, és azok is maradunk.

Bármit is próbáljon a Nyugat, nem tudja meggyengíteni vagy megszakítani ezt a jó viszonyt köztünk” – emelte ki az elnök.

Lukasenka elmondta azt is, hogy a belaruszok nem lépnek fel agresszorként, de Oroszország stratégiai és testvéri partnerei, így aztán mindenben segítik is majd.

Hozzátette, a belaruszok osztoznak az oroszokkal a Nyugat által kivetett szankciók terhében, de szerinte

„az európaiak és az amerikaiak többet fognak ezek miatt szenvedni, mint amennyit a belaruszok és az oroszok megéreznek belőlük”.

A belarusz elnök beszédében azt is elmondta, hogy a Nyugat sosem fogja az igazat mondani saját állampolgárainak, szerinte a „brit, amerikai és francia média folytatja a hangolást a két keleti ország ellen.

Az egységünket, a civilizáció utolsó bástyáját akarják kikezdeni”

– hangsúlyozta.

Lukasenka többször is kijelentette, hogy február 24-én Oroszország azért támadta meg Ukrajnát, mert rá volt kényszerítve, mivel „Kijev provokálta keleti szomszédját”.

Mint ismert, a háború első napján az orosz csapatok északról, Belarusz területéről is behatoltak Ukrajnába, ahol hivatalosan hadgyakorlatot végeztek. Ezenkívül a háború folyamán többször is bizonyítottan belarusz területről indítottak tüzérségi támadást az ukrán állások ellen, ugyanakkor hivatalosan belarusz csapatok még nem lépték át a belarusz–ukrán határt – idézte fel a portál.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató