2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Szijjártó: Amíg nincs megoldás a kifogásainkra, addig Magyarország nem támogatja a szankciós csomagot

Ebben a formában a szankciós csomag egy magyar gazdaságra ledobott atombombával ér fel – mondta a külügyminiszter az Európai Bizottság elnökével folytatott tárgyalásokat követően.

Ahogy arról beszámoltunk, Magyarországra látogatott hétfőn az Európai Bizottság elnöke, akit a magyar miniszterelnök fogadott a Karmelitában.

Ursula von der Leyen az európai biztonságról és az energiaellátásról egyeztetett Orbán Viktor kormányfővel.

Nem sokkal a tárgyalások befejezése után a külgazdasági és külügyminiszter videóban is beszámolt a fejleményekről közösségi oldalán. 

Szijjártó Péter elmondta, hogy a téma a sorban immáron hatodik Oroszországgal szembeni brüsszeli szankciós csomag volt, illetve annak hatása Magyarországra, a magyar gazdaságra. 

A miniszter hangsúlyozta, hogy ez a szankciós csomag „hatalmas problémákat okozna Magyarországnak, amennyiben hatályba lépne”,

„hiszen Magyarország energiaellátása eddig biztos lábakon áll, ugyanakkor ennek a szankciós csomagnak az elfogadása lerombolná az energiabiztonságunkat,

hiszen ennek hatálybalépése esetén lehetetlen volna beszerezni Magyarország, illetve a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges mennyiségű kőolajat. 

Hangsúlyozta, hogy az egyeztetésen részletesen tájékoztatták az Európai Bizottság elnökét „a Magyarországot érő hatásokról és azokról a problémákról, amelyeket ez a szankciós csomag okozna. Kértük, hogy ezeket a problémákat fontolják meg. Mindaddig, amíg az Európai Bizottság nem kínál megoldást ezekre a problémákra, addig természetesen Magyarország ezt a szankciós csomagot támogatni nem tudja, hiszen ez a szankciós csomag ebben a formájában, a megoldási javaslatok nélkül, egy magyar gazdaságra ledobott atombombával ér fel.” 

A bejelentkezését azzal zárta a miniszter, hogy „némi előrelépést elértünk, talán egy kicsi lépést tudtunk menni előre, de még nagyon sok mindent kell megbeszélni ahhoz, hogy ezen álláspontunk adott esetben megváltozzon. Hiszen azt

nem engedhetjük meg, hogy a magyar emberekkel fizetessék meg ennek a háborúnak az árát”

– húzta alá Szijjártó Péter.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató