2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szijjártó Péter: Felér egy atombombával az EU-s javaslat, nem szavazzuk meg

Magyarország számára problémát jelent az orosz olajembargós EU-s javaslat, az  „nem tartalmaz a megoldásra előterjesztést” - jelentette ki Szijjártó Péter a parlamentben, hozzátéve: legalább 5 évet venne igénybe az átállás az orosz olajról másra.



Az Európai Bizottság javaslata felrúgta a versailles-i megállapodást, ez felér egy a magyar gazdaságra ledobott atombombával, mert teljes mértékben képes lerombolni Magyarország energiabiztonságát és ezáltal a gazdaságát ‒ hangoztatta Szijjártó Péter a Parlamentben napirend előtti felszólalásában, megerősítve az Orbán Viktor miniszterelnök és az általa már a múlt héten elmondottakat az európai uniós orosz kőolajembargós javaslatról, amit Ursula von der Leyen ismertetett az Európai Parlamentben múlt szerdán.

Szijjártó Péter most a Parlamentben azt is megerősítette, az EU-s javaslat elfogadása esetén Magyarország kőolajbeszerzése lehetetlenné válna, hiszen Oroszország irányából 65 százalék érkezik Magyarországra,  kizárólag csővezetéken keresztül. A külgazdasági és külügyminiszter azt is kijelentette, hogy az EU-s ötödik szankciócsomag elfogadása esetén, mely ezt a kőolajembargós javaslatot is tartalmazza, 700 forintos lenne a benzinár és 800 forintos a dízelolaj ára. Ez több százmilliós kiadást jelentene Magyarország számára és legalább öt évet venne igénybe egy új energiaellátási szerkezetre való átállás - mondta.

Másrészt, egyetlen dolog biztos ‒ mondta Szijjártó Péter ‒ az, hogy az így beszerzett kőolaj drágább lenne, mint amit most veszünk. A déli útvonalon kapacitáshiány van, Horvátország esetében is valamilyen kapacitásbővítésre lenne ez esetben szükség.

A külügyminiszter ezúttal is megerösítette, hogy Magyarország számára problémát jelent ez a mostani az orosz olajembargós EU-s javaslat, ami mint közölte, „nem tartalmaz a megoldásra előterjesztést”.

Amíg nincs megoldás, nem szabad megszavazni ezt az ötödik szankciós csomagot az orosz olajembargós javaslat miatt, mert nem lehet, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát ‒ ismételte meg a Parlamentben is a miniszter.

A napirend előtti felszólalásában Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a két és fél hónapja tartó háborút illetően Magyarország álláspontja és érdeke is világos; Magyarországnak az az érdeke, hogy béke legyen, és ennek érdekében minden diplomáciai lépést megtett. Az pedig világos, hogy ebben a háborúban ki a támadó és ki a megtámadott, és mi elítéltük az agressziót, kiállunk Ukrajna szuverenitása mellett és történelmi humanitárius akciót indítottunk, 700 ezer közelében jár az Ukrajnából Magyarországra menekültek száma.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy a magyar kormány támogatta eddig mind az öt EU-s Oroszország elleni szakciócsomagot, de már korábban is egyértelművé tették, van „vörös vonal”, ez pedig Magyarország energiaellátásának a biztonsága. Ezért van szükség a kőolaj- és földgázforrásokra ‒ hangsúlyozta a miniszter ‒ rámutatva Magyarország földrajzi elhelyezkedésére és arra is, hogy kizárólag vezetéken érkezik Magyarországra az orosz energia. A miniszter emlékeztetett a versailles-i uniós csúcstalálkozóra, ahol kinyilvánították, hogy minden ország energiaszerkezete más és más, és csak olyan lépések lesznek az Oroszország elleni szankciókat illetően, melyek esetében figyelembe veszik valamennyi EU-s tagország energiaszerkezetét.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató