2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

A magyarok elsöprő többsége nem kér további szankciókat Oroszországgal szemben

A válaszadók 89 százaléka szerint ártanak a szankciók az európai gazdaságnak.

A magyarok döntő többsége nem támogatja a további szankciók kivetését Oroszországra – derült ki a Századvég friss kutatásából. A kutatás szerint a magyarok 89 százaléka szerint ártanak a szankciók az Európai Uniónak is, továbbá 71 százalékuk ellenzi azt, hogy további szankciók legyenek az energiahordozókra, földgázra és kőolajra is.

Fegyvereket se szállítanánk

A Századvég felmérése szerint a magyar nép 79 százaléka nem ért egyet azzal, hogy Magyarország fegyvereket szállítson Ukrajnába. A felmérésből kiderült az is, hogy a megkérdezettek fele mindkét érintett országot felelősnek tartja abban, hogy elmérgesedett az orosz-ukrán konfliktus. Érdekesség, hogy 2022 márciusában Oroszországot még a válaszadók 32 százaléka, Ukrajnát mindössze 13 százaléka tartotta felelősnek a konfliktus kiéleződéséért, vagyis

májusra 8 százalékponttal nőtt azoknak a tábora, akik szerint inkább a Zelenszkij vezette Ukrajnát terheli nagyobb felelősség a háborús helyzetért.

Hosszú háború lesz, a magyarok szerint

A felmérésből kiderült, hogy a jövőbeli kilátások tekintetében megállapítható, hogy a magyarok kétharmada az orosz-ukrán háború elhúzódásával számol, míg csupán 30 százalékuk szerint zárul le a konfliktus a közeljövőben.

Mindenkinek rosszak a szankciók

A megkérdezettek 40 százaléka elegendőnek tartja az Oroszországgal szemben eddig hozott szankciókat, 31% pedig egyenesen túlzónak találja őket. Bár a válaszadók 24 százaléka kevesellte az eddig meghozott szankciókat, viszont a magyarok 89 százaléka gondolja úgy, hogy az Oroszországra kivetett szankciók az Európai Uniónak, illetve az európai gazdaságnak is ártanak.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató