2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Az Európai Unió hitelt venne fel, hogy tudja támogatni Ukrajnát

Huxit…..

Két uniós tisztviselő szerint az Európai Bizottság jelenleg azt fontolgatja, hogy a 27 országot tömörítő csoport közös kötvénykibocsátással fedezné Ukrajna 15 milliárd eurós (több mint 5 500 milliárd forint) hiányát. Erre a következő három hónapban kerülne sor,- írja az Index.

Amennyiben megszületik a megállapodás, a tisztviselők szerint az új közös uniós hitelfelvétel az EU SURE rendszerén alapulhatna, amely a COVID-19 világjárvány idején a munkanélküli segélyek finanszírozására szolgál.

AZ EGYIK UNIÓS TISZTVISELŐ SZERINT A BIZOTTSÁG MÁJUS 18-ÁN TESZ ERRE JAVASLATOT. 

Ez azt jelentené, hogy Ukrajna nagyon olcsó hitelt kapna az Európai Uniótól, az Európai Uniós kormányoknak pedig garanciákat kellene nyújtaniuk arra, hogy a közös felvett pénzt visszafizetik.

Ez lehet az egyik modell, amit vizsgálunk, de még semmi sem dőlt el – mondta egy magas rangú uniós tisztviselő Reutersnak. Aki szerint az ötletet május 18 és 20-a között Bonnban megrendezésre kerülő pénzügyminiszteri találkozón fogják megvitatni.

Az EU arra számít, hogy az Egyesült Államok is csatlakozik a javaslathoz, és mintegy 5 milliárd eurót biztosítana is. Így az EU-nak mintegy 10 milliárd eurót kellene előteremtenie a közös hitelfelvételből.

További információk

A bizottság további makroszintű pénzügyi támogatásról tárgyal, de azt szeretné, ha a tagállamok garanciákat nyújtanának arra az esetre, ha a háború sújtotta ország nem fizetné vissza a kölcsönöket – ez már a Bloomberg értesülése. A pénzügyi lap szerint információi szerint

AZ EU 9 MILLIÁRD DOLLÁRRAL JÁRULHAT HOZZÁ UKRAJNA PÉNZÜGYI SZÜKSÉGLETEIHEZ A KÖVETKEZŐ HÁROM HÓNAPBAN.

Míg az Egyesült Államok akár 5 milliárd dollárt is biztosíthat – mondta a tisztviselő. Szerintük is a tárgyalások folyamatban vannak, de a Bloomberg szerint is a 15 milliós tőkeigény dollárban értendő.

Az egyik megfontolás tárgyát képzi szerintük, hogy az Európai Beruházási Bank fel nem használt pénzeszközeinek megcsapolása – nyilatkozták a lapnak. Az EU vezetői várhatóan a május 30-31-i között Brüsszelben fogják megvitatni a kérdést.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató