2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

40 milliárd dollárnyi segélyt szavazott meg az amerikai képviselőház Ukrajnának

Az elnöki jóváhagyás előtt azonban a kezdeményezésnek még át kell mennie a Szenátuson is.

A demokrata vezetésű képviselőház kedd este megszavazott egy nagyjából 40 milliárd dolláros (kb. 1400 milliárd forint), Ukrajnának szánt segélyről szóló törvényjavaslatot – írja a CNN. Az intézkedést a szenátusnak is el kell fogadnia, mielőtt Joe Biden elnökhöz kerülhet, aláírásra.

Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője a nap folyamán korábban azt mondta, hogy miután a képviselőház jóváhagyta a csomagot, a szenátus „gyorsan fog lépni”, hogy az intézkedést elfogadják és elküldjék Biden asztalára.

Az Ukrajnának nyújtott segítség kérdése a kétpárti együttműködés egy ritka példája volt: a demokraták és a republikánusok összefogtak az orosz támadással szembenéző ország megsegítéséért.

A törvényhozók a nap folyamán a képviselőházi szavazás előtt ismertették a törvényjavaslat szövegét. A Ház által jóváhagyott jogszabály egy hosszú listányi tétel finanszírozását biztosítaná Ukrajnának, beleértve ebbe a katonai és humanitárius segítségnyújtást is.

A törvényjavaslat tartalmazza a különleges elnöki keret növelését is a Biden-kormány által eredetileg kért 5 milliárd dollárról 11 milliárd dollárra. Ez az összeg a kormány rendelkezésére álló keretet jelenti, amiből katonai felszereléseket és fegyvereket küldhetnek az USA készleteiből. Ez volt az egyik fő módja annak, amivel a kormányzat az ukrajnai konfliktus elmúlt 75 napja alatt gyors katonai segéllyel tudta ellátni az ukránokat.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató