2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Félmillió forint bírságot szabott ki Karácsony Gergelyre az NVB

A főpolgármester több mint hatszáz népszavazási aláírásgyűjtő ívet nem juttatott vissza a Nemzeti Választási Irodához.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) több mint félmillió forint bírságot szabott ki Karácsony Gergelyre, amiért két népszavazás kezdeményezőjeként több mint hatszáz népszavazási aláírásgyűjtő ívet nem juttatott vissza a Nemzeti Választási Irodához (NVI).

Karácsony Gergely főpolgármester magánszemélyként két kérdésben – a Fudan egyetem valamint az álláskeresési járadék ügyében – kezdeményezett népszavazást tavaly. Az aláírásgyűjtő íveket január 21-én adta le, az NVB pedig az aláírások ellenőrzése után március 9-én állapította meg, hogy mindkét kezdeményezésben összegyűlt a szükséges, legalább kétszázezer érvényes aláírás.    

A jogszabály szerint a népszavazás kezdeményezőjének valamennyi aláírásgyűjtő ívet vissza kell juttatnia az NVI-hez, az NVB-nek a vissza nem vitt ívek miatt bírságot kell kiszabnia, ívenként 800 forintot. Az NVB szerdai ülésén egyhangú döntéssel megállapította, a Fudan egyetem ügyében az átvett 51 667 aláírásgyűjtő ívből a jogszabályban előírt határidőig 326 ívet nem adott le a népszavazás kezdeményezője, ezért 260 800 forint bírságot szabott ki rá. Az álláskeresési járadék ügyében kezdeményezett népszavazásnál pedig 322 ívet nem vitt vissza a kezdeményező, ezért 257 600 forint bírságot szabtak ki rá.    

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük öt napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától. Az NVB elfogadta a gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazások adatairól szóló közleményét is. A bizottság törvényben előírt kötelezettsége a népszavazások eredményének közzététele; a közleményt a testület a honlapján és a Magyar Közlönyben hozza nyilvánosságra.    

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató