2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Már holnap visszavágnak Putyinék a finneknek: elzárják a gázcsapot feléjük

A NATO-hoz csatlakozni akaró Finnország energiafelhasználásnak mindössze 5%-a gázalapú, ugyanakkor néhány iparágban nehezen helyettesíthető termék a gáz.

A finn Iltalehti nevű lap névtelen forrásokra hivatkozva ma azt írta, hogy a vezető finn politikusokat arról tájékoztatták: az orosz Gazprom már holnap, azaz pénteken leállíthatja feléjük a gázszállítást. Finnország ma jelentette be hivatalosan is, hogy csatlakozni akar a NATO-hoz. Valószínűleg az orosz vezetés erre válaszul zárja el a gázcsapokat nyugati szomszédai felé.

A Portfolio azt írja, hogy a finneket biztosan nem éri váratlanul a Gazprom kemény döntése, hiszen erre a lehetőségre egy hete már maga a finn Európa-ügyi miniszter is figyelmeztetett. A finn gázimportőr cég pedig szándékosan nem akarta teljesíteni az orosz elnöki rendeletből fakadó, rubelalapú fizetési előírást, amit a Gazprom még április végén írt neki és amelyre a válaszadási határidő május 20. lett volna.

A finn energiafelhasználásnak mindössze 5%-a gázalapú, és annak is csak a kétharmada orosz eredetű, ugyanakkor néhány iparágban nehezen helyettesíthető termék a gáz, és helyette olajjal, fával, illetve geotermikus energiával próbálkozhatnak majd.

A gázhiány elkerülésére a finnek már egy hete jelezték, hogy közös tengeri LNG-platformot fognak bérelni az észtekkel, tehát összességében várhatóan komolyabb megrázkódtatások nélkül fogják átvészelni az orosz megtorló lépést.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató