2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Menstruációs szabadság bevezetését tervezik Spanyolországban, három nap járna

Menstruációs szabadság bevezetését tervezik Spanyolországban. Egy törvénytervezet értelmében havonta három nap szabadságot biztosítanának azoknak a nőknek, akiknek komoly menstruációs fájdalmaik vannak. Menstruációs szabadságot jelenleg Zambiában, Japánban, Dél-Koreában és Indonéziában vehetnek ki a nők, Spanyolország lehet az első európai ország, ahol ez elérhetővé válna. A törvénytervezetről jövő héten szavazhat a spanyol kormány.

Becslések szerint a fiatal nők 60-90 százaléka szenved menstruációs fájdalomtól világszerte, Spanyolországban 75 százalék lehet ez az arány. „Fontos tisztázni, mi számít menstruációs fájdalomnak, nem enyhe kellemetlenségről beszélünk, hanem olyan komoly tünetekről, mint a láz, hasmenés vagy erős fejfájás” -nyilatkozta Ángela Rodríguez spanyol esélyegyenlőségi miniszter.

A törvénytervezetben szerepel az is, hogy az iskoláknak tisztasági betétet kell biztosítaniuk a rászoruló lányok számára, egyúttal eltörölnék a betétek és a tamponok áfáját. Szintén a javaslat része, hogy a 16-17 éves lányoknak nem lenne szükségük szülői engedélyre a terhességmegszakításhoz.

A menstruációs szabadság ötletének vannak kritikusai is. Az egyik legnagyobb spanyol szakszervezet, az Unión General de Trabajadores (UGT) helyettes titkára, Cristina Antoñanzas a törvényjavaslatra reagálva azt mondta, hogy szerinte a menstruációs szabadság stigmatizálná a nőket. Nadia Calviño spanyol miniszterelnök-helyettes pedig attól tart, hogy ha átmegy a javaslat, a munkáltatók kevésbé lesznek hajlandók nőket alkalmazni a havi három napos menstruációs szabadság miatt.

(Sky News)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató