2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Erdogan: Törökország ellenzi Finnország és Svédország NATO-tagságát

Törökország nem fog igent mondani Finnország és Svédország NATO-tagsági kérelmére – jelentette ki hétfőn Recep Tayyip Erdogan, az ország elnöke, hozzátéve, hogy eredménytelenek lennének minden olyan kísérlet, amelyek arra próbálják rávenni Ankarát, hogy változtasson álláspontján.

“Ezeknek az országoknak nincs egyértelmű álláspontjuk a terrorszervezetekkel szemben. Svédország a terrorszervezetek inkubációs központja. Terroristákat hoznak, hogy beszéljenek a parlamentjeikben. <…> Nem mondanánk igent arra, hogy csatlakozzanak a NATO-hoz, egy biztonsági szervezethez <…> Hétfőn jöttek volna, hogy meggyőzzenek minket. Sajnálom, nem kell fáradozniuk”

– mondta Erdogan.


 
Finnország és Svédország is hivatalosan vasárnap jelentette be csatlakozási szándékát a katonai szövetséghez. Törökország figyelmeztette, hogy ellenezni fogja a lépést, Erdogan a két északi országot “terrorszervezetek vendégházainak” nevezte. Ezzel a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártra (PKK) és a Forradalmi Népi Felszabadítási Frontra (DHKP/C) utalt, amelyeket országában betiltottak.

A svéd külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy Helsinki és Stockholm magas rangú tisztviselői Törökországba utaznak, hogy megvitassák az ügyet. Erdogan azonban a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az ilyen tárgyalások értelmetlenek lennének.

Egy ország tagsági kérelmét a katonai szövetséghez történő csatlakozáshoz mind a 30 tagnak egyhangúlag jóvá kell hagynia.

 Mircea Geoana NATO-főtitkárhelyettes korábban azt mondta, biztos benne, hogy a blokk képes lesz legyőzni Törökország fenntartásait.

Finnország és Svédország úgy döntött, hogy a közvéleményben bekövetkezett jelentős változást követően, az Ukrajnában zajló konfliktus közepette felülvizsgálják a semlegesség hosszú ideje tartó politikáját. A legutóbbi felmérések szerint mindkét országban a többség támogatja a NATO-tagságot.

Moszkva elítélte az országok NATO-tagságra vonatkozó döntését. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az új fejlemény súlyosbítja az amúgy is bonyolult nemzetközi biztonsági helyzetet.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató