2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Gyurcsány Ferenc: Törvénytelennek tekintjük a megalakuló kormányt

„Mi a megalakuló kormányt törvénytelennek tekintjük – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke napirend előtti felszólalásában. A törvényesség szerinte nem a jogszerűség látszata, hanem „a törvényben rögzített népakaratnak való megfelelés.” „Ez a kormány megtörte a népakaratot, amikor megszállta és szétzilálta a köztársaságot.”

„A nép nem adott felhatalmazást arra, hogy a kormány alkotmányellenesen az államhatalom kizárólagos megszerzésére törekedjen. Márpedig önök ezt teszik.”

Az igaz, hogy megnyerte a Fidesz a választást, de „a választás nem fejezi ki mindig a népakaratot” – véli Gyurcsány. Csak akkor van ez így szerinte, ha a választás szabad és tisztességes, ha „a versengő gondolatok és eszmék egyenlő feltételekkel jutnak el a választókkal, akik szabad és nyílt vitában választhatnak a programok közül.”

„A hatalom manipulált, erőszakos, hazug nyilvánossága vesz minket körül”

– mondta Gyurcsány. „Ha manipulált a nyilvánosság, akkor nem szabad a választás. Ha pedig nem szabad a választás, akkor az nem fejezi ki a valóságos népakaratot, ezért aztán az ilyen választáson nyugvó kormány törvénytelen.”

A DK elnöke arról is beszélt, „a Fidesz és kormánya háborút visel hazánk ellen”. Ennek különlegessége, hogy nem valamiért, hanem önmagáért van. „A háború okozta fenyegetettség megfosztja a nemzetet a racionális mérlegelés, döntésképességétől”, mert a kreált ellenség elleni gyűlöletet akkor is egységet teremt, amikor szabadon, önállóan kellene gondolkodni és cselekedni. „Orbán Viktor kormányát nemcsak törvénytelennek, hanem végletesen erkölcstelennek is tartjuk” – mondta Gyurcsány.

„Önök az elmúlt 12 évben tönkre tették a hazánkat” – jelentette ki a DK elnöke, és a nemzetközi helyzetről azt mondta, egyedül maradt Orbán, „már csak bajkeverő politikusok és bajkeverő országok barátságára számíthatunk”.

„Önök a nagyszerű nemzet helyébe egy kisszerű országot ültetnének, szégyent hozva a magyar történelemre és a jelenre. Mégis diadalt ül itt most a többség, (…) mert önelégült vakságukban nem látják, hogy a történelem mást tartogat a hazának” – fogalmazott Gyurcsány, és azt ígérte, szabad, európai életért, vigyázó otthonért, befogadó nemzetért fognak küzdeni.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató