2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Botrány a PSG-nél: a szenegáli focista nem volt hajlandó pályára lépni a szivárványos mez miatt

Idrissa Gueye nem kért az LMBTQ-lobbiból.

A PSG simán nyert 4–0-ra a Montpellier ellen, Messi duplázott, Mbappe brillírozott, mégse erről marad emlékezetes a párizsiak utolsó hazai bajnokija a szezonban. A szenegáli Idrissa Gueye személyes okokra hivatkozva kimaradt a hazai győzelemből, mint utóbb kiderült, nem volt hajlandó az LMBTQ jegyében szivárványosra változtatott mezszámú szerelésben pályára lépni - derítette ki be a RMC Sport.

A Paris Saint-Germain középpályása, Gueye, aki hithű muszlim, nemcsak a keretben nem volt ott, még a lelátóra se látogatott ki. Menedzsere, Mauricio Pochettino szerint „személyes okok, és nem sérülés miatt maradt távol”.

Nos, ahogy a francia RMC Sport beszámolt róla, Gueye kihagyásának az az oka, hogy

nem akart szivárványszínű mezszámban pályára lépni.

A francia bajnokság 37. fordulójának minden mérkőzésén LMBTQ-színekben pompázó mezszámokban és szivárványos csapatkapitányi karszalagban léptek pályára, ezzel fejezve ki szolidaritásukat a homofóbia, bifóbia és transzfóbia elleni közelgő nemzetközi nap alkalmából, amit május 17-én tartanak.

A hírre válaszul a francia homoszexuális sportolok mellett kiálló szervezet, a Rogue Direct felszólította a ligát és a PSG-t, hogy lépjenek fel Gueyejel szemben. A francia LGBT+ Sportszövetség pedig a szenegáli játékos szankcionálását is kezdeményezte.

Az RMC Sport azt is hozzá tette az értesüléshez, hogy a tavalyi szezon hasonló fordulóját is kihagyta Gueye, akkor a PSG szerint gyomor-bélhurut miatt nem vállalta a játékot. 

Gueye szülővárosában, Szenegálban a homoszexualitás öt év börtönbüntetést vonhat maga után, és a melegházasság nem törvényes. Februárban, több ezer fős ultrakonzervatív muzulmán csoportok szervezett tüntetést Szenegál fővárosában, Dakarban, ahol szigorúbb büntetéseket követeltek az LMBTQ közösségekkel szemben.

(Hetek.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató