2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az orosz kultúra eltörléséről vitáztak, majd össze is verekedtek az olasz TV-ben

Az olasz tévéműsor vendégei ölre mentek az orosz kultúra törlése miatt.

A Tgcom24 olasz tévécsatorna vendégei összevesztek a Maurizio Costanzo Show adásában, az orosz kultúra törléséről vitatkozva. A verekedés Giampiero Mughini "független" (tehát libsi - a szerk.) újságíró és Vittorio Sgarbi műkritikus között zajlott. Mindketten szakértőként szerepeltek a műsorban. A második felszólaló viszont ragaszkodott az orosz művészek kitiltásának jogszerűtlenségéhez.

"Ha egy énekest vagy karmestert nem engednek be Olaszországba csak azért, mert Oroszországból származik, vagy ha egy orosz sportolót nem engednek be, az a Nyugat részéről egyfajta fasizmus. Ez elfogadhatatlan! Ezek az emberek méltósággal és művészetszeretettel rendelkeznek! Meg kell védeni őket! Mindig, a végsőkig!"

- mondta a Sgarbi, és hozzátette, hogy a művészetet és a zenét nem szabad "büntetni" egy ilyen helyzetben.

Ellenfele viszont megjegyezte, hogy az orosz kulturális élet szereplői választhatnak: felemelik szavukat az ukrajnai különleges művelet ellen, hogy továbbra is nyugaton dolgozhassanak. De Sgarbi véleménye szerint egy ilyen feszült helyzetben senki sem köteles nyilatkozni.

Ezután a vendégek között szóbeli vita alakult ki, amelynek eredményeképpen Mughini meglökte Sgarbit, aki a földre esett, és közben megrongálta a stúdió díszletét.


Az Ukrajna denácifikálására és demilitarizálására irányuló katonai művelet megkezdése után a Nyugat elkezdte "eltörölni" az orosz kultúrát és a Moszkvához fűződő kapcsolatokat. Sok szervezet nem volt hajlandó együttműködni az oroszországi zenészekkel. A müncheni városháza például felbontotta szerződését Valerij Gergijevvel, a Müncheni Filharmonikusok vezető karmesterével, a Bajor Állami Operaház pedig megtagadta az együttműködést Gergijevvel és Anna Netrebko operaénekesnővel. A londoni Royal Covent Garden Theatre a maga részéről lemondta a Bolsoj Színház turnéját.

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató