2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Ezrek várakoznak nemváltó kezelésekre Belgiumban

Belgium miniszterelnök-helyettese bejelentette, hogy átlagosan tizenöt hónapot kell várakozniuk azoknak, akik a nemváltoztató kezelésüket megelőző kötelező pszichológiai konzultáción szeretnének részt venni. A belga kormányfő-helyettes szerint ez pedig túl hosszú időszak a várakozók számára, ezért De Sutter a növekvő igények kielégítése érdekében további transz-központok megnyitását sürgeti.

Csak a Genti Egyetem várólistáján jelenleg 1033 magát transzneműnek sejtő egyén várakozik transzneműséggel kapcsolatos konzultációra és diagnózisra. Január óta a speciális központ dolgozói azonban mindössze 204 konzultációt bonyolítottak le, miközben újabb 363 érdeklődő jelentkezett be időpontért az egyetem speciális részlegébe, számolt be a nagy érdeklődésről Guy T'Sjoen egyetemi endokrinológus.

A várólisták növekedése azért okoz gondot, mert Belgiumban jelenleg csak a genti és a liège-i egyetemeken folytatott pszichológiai konzultációk és pubertásblokkoló hormonterápiák költségeit lehet visszaigényelni az egészségügyi biztosítóktól.

A belga szövetségi kormány újdonsült akcióterve ugyan már kilátásba helyezi, hogy a transzneműek számára a visszatéríthető terápiákat szélesebb körben elérhetővé teszik, a miniszterelnök-helyettes szerint a meghirdetett program még mindig nem elég konkrét. De Sutter szerint Belgium teljes területén ki kell jelölni a transzneműekre specializálódott, államilag elismert központokat.

(Origo)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató