2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Morawiecki Putyin elszigetelésére és az orosz világ kiiktatására szólított fel

Vlagyimir Putyin orosz elnök elszigetelésére, az Ukrajnai háborús bűntetteket elkövetők elítélésére és az “orosz világ” koncepciójának kiiktatására szólított fel egy csütörtöki varsói nemzetközi konferencián Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A Lengyel Külügyi Intézet (PISM) által rendezett konferenciát megnyitó Morawiecki az ukrajnai háborúról beszélve a civil lakosságot ért bűntettekre, köztük a bucsai mészárlásra utalt. Ezeknek az eseményeknek fel kell ébreszteniük a nemzetközi közösséget “geopolitikai álmából”, de hatásukra el kell utasítaniuk “a régi ábrándokat is” – jelentette ki.
 
Ebben a vonatkozásban Morawiecki azokat a véleményeket idézte fel, melyek szerint Putyinnak meg kellene engedni, hogy “a nemzetközi színtéren megőrizze imázsát”.

“Hogyan lehet megőrizni (…) valamit, ami valójában teljesen elveszett?” – tette fel a kérdést.

A miniszterelnök szerint a háború arra kényszeríti a környező világot, hogy “megértse az orosz imperializmust, sőt talán totalitarizmust”.

Felidézte a lengyel-bolsevik háborút lezáró, Lengyelország számára győztes, a Vörös Hadsereg nyugatra nyomulását megakadályozó 1920-as varsói csatát, amely ütközet – mint Morawiecki mondta – a következő két évtizedre meghatározta a világ rendjét. “Jelenleg Ukrajnáért zajlik az ütközet, mely a következő évszázadról dönthet” – érvelt.
 
Az ukrajnai háború paradoxonának nevezte, hogy amennyiben Ukrajna győz, “elsősorban övé lesz a győzelem, amennyiben viszont veszít, mindnyájan veszítünk, és véget ér a világ a mai formájában”.

Ez alapján Morawiecki Putyin elszigetelésére szólított fel. “Természetesen a diplomácia párbeszédet igényel, terroristákkal viszont nem szabad tárgyalni” – hangsúlyozta, hozzátéve:

“a bűnözőket el kell ítélni, az úgynevezett orosz világ ideológiáját pedig le kell győzni és kiiktatni”.



Morawiecki ezzel a Putyin alapította, Orosz Világ nevű alapítványra és az ehhez kapcsolódó politikai koncepcióra utalt, amelyet korábbi felszólalásaiban is összefüggésbe hozott az ukrajnai háborúval.

Annak kapcsán, hogy Svédország és Finnország szerdán benyújtotta NATO-csatlakozási kérelmét, Morawiecki azt ígérte: amennyiben a csatlakozási folyamat során támadás érné a két országot, Lengyelország segítséget nyújt nekik.

A kormányfő látja: újabb országok megtámadásától Oroszországot csak “katonai képeségeink növelése és erőteljes szankciók” rettenthetik el.

“Putyin nemcsak egy őrült, akinek sokan tartják. Jól tudja, hogy a Nyugat legyőzése annak megosztásával sikerülhet, ezért egységesnek kell lennünk”

– tette hozzá.

Morawiecki szerint állandó szövetséges bázisokat kell létesíteni a NATO keleti szárnyán. Lengyelország kész olyan támaszpontok építésére, amelyekre “állandó jelleggel telepítenének könnyű alakulatokat” – közölte.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató