2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Eddig 11 országban jelent meg a majomhimlő

Tizenegy országból eddig összesen 80 majomhimlős esetet jelentettek – közölte az Egészségügyi Világszervezet az egyes országok megnevezése nélkül.

A WHO szerint további 50 esetben vizsgálják a majomhimlő gyanús eseteket. Korábban Olaszországból, Svédországból, Spanyolországból, Portugáliából és Kanadából is jelentettek majomhimlős betegeket.

Legutóbb pénteken Franciaország Ile-de-France régiójában találtak egy fertőzöttet, egy 29 éves férfit. Bár a betegség emberek számára ritkán halálos, a hír abból a szempontból aggasztó, hogy a férfi nem járt olyan országban, ahol gyakoriak az ilyen fertőzések. A német hadsereg mikrobiológiai intézete is megerősítette, hogy az egyik, kiütéses betegüknél is kimutatták a vírust.

Kemenesi Gábor virológus csütörtökön a Facebookon írt hosszan a betegségről. Kiemelte, hogy emberről emberre ritkán terjed, és a tünetek (láz, fejfájás, izomfájdalmak, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók és kimerültség, néha kiütés) jellemzően 2-4 héten belül elmúlnak, ami után az emberek teljesen felépülnek. A vírus testváladékkal és légúti cseppekkel terjed. A feketehimlő elleni védőoltás a majomhimlő ellen is nyújt némi védelmet.

Az amerikai kormány több millió adag majomhimlő ellen vakcinát rendelt 119 millió dollár értében, jelentette be a vakcina gyártója, írja a Newsweek a Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat szerdai bejelentésére hivatkozva. A Jynneos vakcina a himlő, és a majomhimlő megelőzésére szolgál.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató