2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

A magyargyűlölő Avram Iancuval, román himnusszal és kokárdával rohanták le Novák Katalint

A szombaton zajló, gyulafehérvári Bethlen Gábor fejedelem szobrának leleplezése közben rohanták le a magyar köztársasági elnököt: Novák Katalin a fehér lepel lebontása után egy trikolóros virágcsokrot és kokárdát kapott ajándékba Călin Mătieș Fehér megyei szenátortól, aki emlékeztette az államfőt, hogy

Erdély mindig is román föld volt.

A stiripesurse portál Facebookon közzétett videója rögzítette a kissé feszült jelenetet.

Novák Katalin köztársasági elnök az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével, Kató Bélával és Balog Zoltánnal érkezett meg a szoborhoz, ahol Gyulafehérvár polgármestere, Gabriel Plesa virágcsokrot ad át Nováknak, majd együtt mennek tovább a Bethlen-szobor irányába. A felvétel következő pár másodpercében látható, hogy igazán nagy érdeklődés övezte Novák érkezését a helyszínre: rengeteg az újságíró és a telefonokat tartó szemlélődő, a biztonsági őrök alig bírnak utat törni a szobor felé.

 A szobor leleplezését követő rövid taps és fotózkodás után lép a színre a PSD-s szenátor, aki rögtön Novák Katalin elé toppan, kezében egy román trikolórós rózsacsokor és egy kokárda. A biztonsági őrök láthatóan meglepetten sietnek a köztársasági elnökhöz, de a polgármester gyorsan feloldja a feszült pillanatot, és bemutatja neki az illetőt.

Novák Katalin a váratlan helyzetre azzal reagált, hogy:

„Köszönöm. Remélem, hogy a magyarok békességben és biztonságban élhetnek itt”.


Ezt követően udvariasan közlik Mătieș-sel, hogy köszönik, de talán távozhatna, de a szenátor nem tágít, mi több, egy magyargyűlölő Avram Iancu képet is előhúzott a tarsolyából, mondván, hogy ő ezzel akarja "tiszteletét tenni" Magyarország elnöke előtt.

„150 évvel ezelőtt Avram Iancu is védte ezt a várat, ezt a polgármester is jól tudja” – mondta, majd végül továbbállt, hogy a képet kihelyezze Bethlen szobra elé.

„Azért szeretném ide tenni Avram Iancut, mert a városnak szüksége volt rá. A város közepén Avram Iancu kellett volna helyt kapjon” – mondta még Matieş egy közbeszólónak, aki arra kérte, hogy ne provokáljon. „Ez nem a provokációról szól, hanem a nemzeti identitásról” – vágott vissza a szenátor.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató