2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Hivatalos: Varsó felmondta az orosz gáztranzitról szóló szerződéseit

A lengyel kormány bejelentette, hogy megszünteti az orosz földgázimportot, nem várva meg a jelenlegi szerződés 2022 végi lejáratát. Varsó Bulgáriával és Finnországgal együtt elutasította az Oroszország által március végén bevezetett új, rubelalapú fizetési mechanizmust.



“30 év után kijelenthető, hogy a Lengyelország és Oroszország közötti gázipari kapcsolatok megszűntek” – mondta Piotr Naimski, a stratégiai energetikai infrastruktúráért felelős lengyel biztos.

A TISZTVISELŐ HOZZÁTETTE, HOGY A JAMAL-EURÓPA GÁZVEZETÉK LENGYEL SZAKASZÁT, AMELYEN KORÁBBAN OROSZORSZÁGBÓL SZÁRMAZÓ FÖLDGÁZT SZÁLLÍTOTTÁK, NÉMETORSZÁGBÓL TÖRTÉNŐ SZÁLLÍTÁSOKHOZ LEHETNE FELHASZNÁLNI.

“A gázszállítási infrastruktúrának ez a szakasza az EuroPolGaz tulajdonában van. A szakaszt, valamint a teljes lengyelországi gázszállító rendszert a GAZ-Sistem üzemelteti” – mondta Naimsky.

Moszkva rubelfizetési követelése azokra az országokra vonatkozik, amelyek szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben az ukrajnai katonai művelet miatt, és befagyasztották az ország devizatartalékait.

Számos európai energetikai vállalat eleget tett Oroszország új fizetési rendjének. E hónap elején Brüsszel frissített iránymutatást adott ki arról, hogy az uniós vállalkozások hogyan fizethetnek rubelben az orosz gázért anélkül, hogy megsértenék az ország ellen bevezetett szankciókat.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató