2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Spanyol miniszterelnök: Mi meg tudjuk menteni Európát

Pedro Sanchez szerint országa – és tágabb értelemben Dél-Európa – választ adhat az Oroszországból érkező gázszállítások hiányára.

„Spanyolországnak - és általánosságban Dél-Európának- lehetősége lesz arra, hogy választ adjon az orosz fosszilis energiától való energiafüggőségre” – idézi Sanchezt a Portfolio. Sanchez a davosi Világgazdasági Fórumon elmondott beszédében kiemelte: Spanyolország képviseli az Európai Unió teljes újragázosítási kapacitásának 37%-át,  ahol a cseppfolyósított földgázt visszaalakítják földgáz végtermékké. Azt is elmondta, hogy

a Spanyolország és Portugália által uralt Ibériai-félszigeten található az EU LNG-tárolóinak mintegy fele.

„Ez a háború egy nagyon fontos leckét is adott nekünk, mégpedig azt, hogy a megújuló energia, a hidrogén, az energiahatékonyság nemcsak az országok és a gazdaságok szövetségese az éghajlatváltozással kapcsolatos erőfeszítések kezelésében, hanem ebben a nagyon összetett és nagyon bizonytalan geopolitikai forgatókönyvben eszközt is biztosít számunkra, hogy növeljük ellenálló-képességünket és autonómiánkat” – tette hozzá.

Az energiaárak idén az egekbe szöktek, mivel Oroszország ukrajnai támadása destabilizálta a piacokat, és a nyugati országok szankciókat léptettek életbe Moszkva ellen. A holland TTF piacon február 16. és március 7. között több mint háromszorosára emelkedtek az árak.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató