2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Levelet küldtek a pedagógus-szakszervezetek Orbán Viktornak

Arra kérték a kormányfőt, hogy jelölje ki a kormányzati tárgyalópartnert a sztrájkbizottsági tárgyalások folytatásához.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közleményében felidézte, hogy a sztrájkbizottságot 2021 októberében alakították meg, majd tárgyalásokba kezdtek Kisfaludy László helyettes államtitkárral.

Miután az egyeztetések eredmény nélkül zárultak, januárra figyelmeztető sztrájkot, majd márciusra határozatlan ideig tartó munkabeszüntetést hirdettek.

Az Index felidézte, hogy a PSZ és a PDSZ több alkalommal beszélt nekik arról, hogy

amint megalakul az új kormány, ismét tárgyalásokat kezdeményeznek.

Mint ismert, május 24-én, kedden megalakult az ötödik Orbán-kormány, így a sztrájktárgyalások is folytatódhatnak, a kérdés csak az, hogy kivel. A napokban az is kiderült, hogy a közoktatás a Belügyminisztériumhoz kerül, a köznevelési államtitkár pedig Maruzsa Zoltán marad. A szakszervezetek azt kérik, hogy a kormány öt napon belül jelölje ki az új tárgyalópartnert.

A két nagy pedagógus-szakszervezet követelései a következők:

- A pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetménye 2022. január 1-jétől – a kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal emelkedjen!

- Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – 2021. szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130%-ára!

- A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021.szeptember 1-jétől heti 22 óra legyen!

- A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek heti 40 órás munkaidején belül a kötött munkaidő legfeljebb heti 35 óra legyen. A kötött munkaidejükben lehessen őket beosztani tanulócsoportba, egyéni megsegítésre, valamint gyermekfelügyeletre. Heti 5 órát adminisztrációval, illetve felkészüléssel tölthessenek
– írta meg az Index.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató