2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Megnyalta a 395-öt az euró

Ennek az az oka, hogy a miniszterelnök bejelentette, 2010 után másodszor is megadóztatja a kormány a multicégek extraprofitját.

Az euróért több mint 392 forintot kell fizetni szerda kora este a bankközi piacon, már több mint 2 százalékkal többet kértek érte, mint kedden este – számol be a Világgazdaság. A hazai deviza árfolyama kilőtt a miniszterelnök bejelentésére, hogy 2010 után másodszor is megadóztatja a kormány a multicégek extraprofitját.

A forint akkorát gyengült, hogy fél hét körül már 392-es árszint fölött volt az euró, majd hét óra előtt nem sokkal már 393,4 forint körül, néhány perccel hét után már 395 forint közelében zajlott a kereskedés. A változás súlyát jelzi, hogy reggel még 382 forint körül volt az árfolyam. Egy munkanap alatt tehát 13 forinttal, azaz három és fél százalékkal gyengült a forint. Az euróval szembeni forintárfolyam több mint két hónapos mélypontra zuhant.

Még nagyobbat, csaknem 4 százalékot gyengült a forint a dollárral szemben: egy dollár ára már 370 forint fölött is járt.

A forintot most egyáltalán nem a térségi hatások, hanem a magyar bel- és gazdaságpolitikai helyzet gyengíti, ennek ékes példája, hogy a lengyel zlotyval szemben csak szerdán nagyjából 2,5 százalékot, az elmúlt egy hétben pedig több mint 7 százalékot gyengült. A zloty ára 85,5 forint fölött van, miközben már a kora délutáni 84 forint fölötti szint is történelmi forintmélypontot jelentett.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató