2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

A lengyel szejm megszavazta az EU által bírált bírósági fegyelmi kamara megszüntetését

Szimbolikus döntés ez, ami Brüsszel és Varsó egy régóta húzódó konfliktusát zárhatja le.



A lengyel szejm megszavazta csütörtök este azt a tervezetet, amely a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának Brüsszel által szorgalmazott megszüntetését irányozza elő, és amely utat nyit a lengyel helyreállítási terv brüsszeli jóváhagyásához.

A 460 fős alsóházban a tervezetet 231 képviselő, köztük a kormánykoalíció jelenlévő 224 tagja támogatta, 208-en ellene szavaztak, 13-an tartózkodtak a szavazástól. A szenátus elé kerülő új előírások értelmében a kamara tagjai saját választásuk szerint a legfelsőbb bíróság más kamarájában folytatnák munkájukat, illetve nyugállományba vonulhatnának. Egyúttal a legfelsőbb bíróságnál létrehoznának egy új, a szakmai felelősség ügyeivel foglalkozó kamarát.

A lengyel Legfelső Bíróságnak úgynevezett Fegyelmi Kamarája "nagyon sok szempontból szembement az uniós joggal". Ennek az intézménynek a bírói gyakorlattal jellemzően nem rendelkező tagjai jogosultak voltak bírákat felelősségre vonni az általuk hozott ítéletekért, azok tartalmáért, illetve indoklásáért, ami az EU szerint lábbal tiprása volt a bírói függetlenség elvének. Az EU előbb napi egymillió euróra büntette a lengyel államot az intézmény megszüntetéséig, majd a helyreállítási alapból Lengyelországnak szánt pénzeket is visszatartotta a konfliktus miatt, ami komoly problémákat eredményezett a kormánykoalíción belül is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató