2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A nyugati nyomás ellenére Szerbia kitart és nem csatlakozik a szankciókhoz

Szerbia egyelőre nem csatlakozik az oroszellenes szankciókhoz – jelentette ki szerdán Aleksandar Vučić államfő. Az uniós országok nyomása ellenére Szerbia saját, független politikát folytat, és ezt kívánja folytatni – mondta Vučić az RTS állami televíziónak adott interjújában a davosi Világgazdasági Fórumon.



“Jelenleg nincs ilyen lehetőség” – mondta Vučić az RTS-nek arra a kérdésre, hogy Szerbia szankciókat vezethet-e be Moszkvával szemben. “Nem tudom, mit hoz az élet és hogyan fog kinézni minden” a jövőben – tette hozzá.

“MI A SAJÁT ÉRDEKEINKET NÉZZÜK” – MONDTA VUČIĆ.

“Ki tudja, hogy mi milyen fenyegetésekkel nézhetünk szembe, de mint látják, 90 nap telt el, és Szerbia kitart politikája mellett, az egyetlen ország egész Európában. Egy kis ország, kis lélekszámú, de nagyon büszke néppel, amely a saját politikáját követi, nem oroszbarát, nem nyugatbarát, hanem a sajátját” – mutatott rá.
Az Egyesült Államok és szövetségesei nyomást gyakoroltak Belgrádra, hogy csatlakozzon az ukrajnai konfliktus miatt Oroszországgal szembeni szankciókhoz. Az EU azzal érvelt, hogy Szerbiának, mint olyan országnak amelynek uniós csatlakozási szándékai vannak “harmonizálnia” kell politikáját és jogszabályait a brüsszeli politikával és jogszabályokkal – amit Vučić eddig elutasított, bár fenntartja, hogy kormányának stratégiai célja továbbra is az uniós tagság.

“Mindenki ellenem van, fekete báránynak nevez” – mondta szerdán az RTS-nek. Elmondása szerint az EU követeléseire úgy reagált, hogy felemlegeti az unió képmutatását.

“ÖNÖK MOST UKRAJNA TERÜLETI INTEGRITÁSÁRÓL BESZÉLNEK, DE 23 ÉVVEL EZELŐTT NEM ÍGY BESZÉLTEK” – MONDTA VUČIĆ, UTALVA AZ 1999-ES NATO-HÁBORÚRA, AMELY SZERBIA KOSZOVÓI TARTOMÁNYÁNAK MEGSZÁLLÁSÁVAL VÉGZŐDÖTT.

“Ma az ENSZ határozatainak tiszteletben tartásáról beszélnek, de elfelejtik az ENSZ BT 1244-es határozatát, amikor rólunk van szó” – tette hozzá. A 78 napos háborút lezáró fegyverszünetet támogató határozat egyben garantálta Szerbia szuverenitását Koszovó felett – amit az USA és szövetségesei figyelmen kívül hagytak, amikor 2008-ban támogatták a szakadár tartomány függetlenségének kikiáltását.

“MEG KELL ÉRTENI, HOGY SZERBIA KÜLÖNLEGES, MERT CSAK SZERBIÁT BOMBÁZTÁK ÉS TÁMADTÁK A NATO-ORSZÁGOK, AMELYEK KÖZÜL SOKAN AZ EU TAGJAI. TEHÁT EZT SZEM ELŐTT KELL TARTANIUK, AMIKOR VELÜNK BESZÉLNEK” – MONDTA VUČIĆ AZ RTS INTERJÚJA SZERINT AZ UNIÓS VEZETŐKNEK.

A politikai és diplomáciai nyomásgyakorlás mellett Szerbiát meg is fenyegették már. A Belgrád és Moszkva közötti repülőjáratokat több tucat hamis bombariadók miatt megszakították, amelyekért Vučić az ukrán és egy meg nem nevezett uniós ország hírszerző szolgálatait tette felelőssé. A hamis bombariadók iskolákat és bevásárlóközpontokat is megcéloztak már.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató