2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Putyin: egyetlen “világcsendőr” sem tudja megállítani azokat az országokat, amelyek önálló politikát folytatnának

Azok a nyugati nemzetek, amelyek gazdasági szankciókkal próbálnak másokat büntetni, túlbecsülik erejüket – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az Eurázsiai Gazdasági Fórum csütörtöki ülésén.

“A világon egyre több ország akar és fog önálló politikát folytatni” – mondta a nemzetközi rendezvényen.

“Ezt a természetes globális folyamatot egyetlen “világrendőr” sem tudja megállítani. Senki sem olyan erős”.



 
“Az országukon belül kihívásokkal szembesülnek, és remélem, rájönnek, hogy ennek a politikának egyáltalán nincs értelme” – mondta az orosz elnök az Egyesült Államokra és nyugati szövetségeseire utalva.

Oroszország lett a világ legtöbb szankciójával sújtott országa, miután a Nyugat válaszul az  – Ukrajnában indított – orosz katonai hadműveletre, szankciós hullámokat zúdított Moszkvára. A korlátozásokat a nyugati tisztviselők úgy hirdették meg, mint egy olyan eszközt, amellyel súlyos költséget lehet okozni Oroszországnak, így destabilizálva a gazdaságát, amely majd Moszkvát visszavonulásra kényszeríti. Számos nemzet azonban nem volt hajlandó csatlakozni a szankciókhoz, köztük a NATO-tag Törökország sem.

A globális piacokat, amelyek már amúgy is nyomás alatt voltak a Covid-19 járvány és az ellátási láncok megszakadása miatt, tovább destabilizálta a háború. Számos nyugati országban évtizedek óta nem látott mértékű infláció alakult ki, mivel az energia- és élelmiszerárak a bizonytalanság miatt megugrottak.

A rendezvényt, amelyen Putyin a megjegyzéseket tette, az Eurázsiai Gazdasági Unió szervezte, amely egy regionális gazdasági integrációs szervezet, amelynek Örményország, Belorusz, Kazahsztán, Kirgizisztán és Oroszország a tagja.
 
Megnyitó beszédében az orosz elnök kifejtette, hogy országának nem áll szándékában elzárkózni a világgazdaság elől. Arról is beszámolt, hogy Oroszország hogyan kezeli a szankciókat, többek között azzal, hogy a kulcsfontosságú importált termékeket hazai gyártású termékekkel helyettesítik.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató