2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Az ukrán hadseregben megjelentek a kritikus hangok (Videók)

Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete óta az egyik legmeghatározóbb narratíva az, hogy az orosz csapatok morálja alacsony, az ukránok pedig hatalmas elszántsággal védik a hazájukat. Azt hazudták a fősodratú médiában hetekig, hogy az oroszok fáznak, elfogyott a rakétájuk, nincs már tankjuk blablabla. Ezzel szemben visítani kezdtek a hős ukránok.

Ilyen esetekről ír a Washington Post, az amerikai lap egy önkéntes század két tisztjét idézi, akik amiatt aggódnak, hogy a parancsnokaik nem támogatják megfelelően őket a frontvonalon.

Önkéntesekről van tehát szó, azaz nem az ukrán haderő legkomolyabb erőiről, mégis ritkán hallani az ukrán seregen belül kritikus hangokat. Szerhij Lapko századparancsnok például azt mondta:

„A parancsnokságunk nem vállal felelősséget. (…) Nem kapunk tőlük támogatást”.

Lapkoék nem hajlandóak tovább harcolni, ezért várhatóan letartóztatják és hadbíróság elé állítják őket.



A lap egy olyan csapatról is ír, akik a 115. ukrán dandár 3. zászlóaljához tartoznak, és Szeverodonyecknél harcolnak. Azt mondták, azért tagadták meg a szolgálatot, mert „nincsenek harcparancsnokaik, nincs felszerelés, nincs tisztelet”. A szeverodonyecki fronton van jelenleg a legvéresebb küzdelem, az oroszok megpróbálják bekeríteni a várost.



„Már két hete várjuk az erősítést” – mondta az egyik katona. „A biztos halálba küldenek minket”. Ugyanennek a zászlóaljnak egy másik harccsoportja viszont egy videóval válaszolt, amelyben dezertőröknek nevezik a szolgálatot megtagadókat, akik cserbenhagyták bajtársaikat.

„Biztos azt hiszik, nyaralni jöttek ide” – mondta egyikük.

Meg kell említeni, hogy az elmúlt napokban az ukrán külügyér is elkezdett tombolni, mert nem kapnak elég fegyvert a Nyugattól, illetve Zelenszkij tanácsadója is megjegyezte, hogy amíg odaér hozzájuk a fegyverszállítmány, addig nagy veszteségeket fognak szenvedni.

Kadirov pedig videót mutatott a lefoglalt NATO-fegyverekről...

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató