2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Medvegyev: az európaiak már érzik az oroszellenes szankciók minden édes következményét

A Nyugat már érzi az Oroszország elleni szankciók “édes következményeit”, de ezek az intézkedések “nagyon-nagyon sokáig” érvényben maradnak – mondta csütörtökön Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök.



Az ukrajnai orosz katonai offenzíva február végi kezdete óta az Egyesült Államok, az EU, Nagy-Britannia és számos más ország példátlan korlátozásokat vezetett be Moszkvával szemben. Oroszország “törvénytelennek” és “indokolatlannak” tartja az intézkedéseket.

Az Egységes Oroszország párt vállalkozói fórumán Medvegyev, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, azt mondta, hogy “a nyugati világ saját kezűleg sodorja magát egy globális válságba”.

“De valójában az európaiak már érzik az oroszellenes szankciók minden édes következményét: – infláció, hiperinfláció, emelkedő üzemanyag-, lakhatás-, rezsi, élelmiszer-, napi fogyasztási cikkek, munkahelyek megszűnése” – mondta.

Elismerte, hogy Oroszország is szenved az “ostoba” korlátozások miatt, de szerinte az a különbség közte és a Nyugat között, hogy Oroszországnak “nemes célja van”.

“MEG KELL TALÁLNUNK A VÁLASZT AZ ÁLLAMUNK FEJLŐDÉSÉNEK KORLÁTOZÁSÁRA IRÁNYULÓ KÍSÉRLETEKRE” – MAGYARÁZTA MEDVEGYEV.

Oroszországnak fel kell készülnie arra, hogy a szankciók hosszú ideig érvényben maradnak – tette hozzá.

“TUDJUK, HOGY EZEK A SZANKCIÓK … A VILÁG VEZETŐ SZEREPÉÉRT FOLYTATOTT HARC ÉS AZ ÁLLAMUNK FEJLŐDÉSE ELLENI HARC EGYIK RENDSZERSZINTŰ ESZKÖZE LESZ, ÉS EZ NAGYON-NAGYON SOKÁIG FOG TARTANI” – HANGSÚLYOZTA.

A régóta tartó korlátozások példájaként a hírhedt 1974-es Jackson-Vanik-kiegészítést említette – az amerikai szövetségi törvénynek azt a rendelkezését, amely korlátozta az ország kereskedelmét a nem piacgazdaságokkal -, amely négy évtizeden át fennmaradt, majd 2012-ben feloldották, hogy aztán újabb szankciókkal váltsák fel.

“Elképzelhetjük, hogy milyen fokú őrjöngéssel, merevséggel és állandósággal fogják alkalmazni ezeket a korlátozásokat” – mondta Medvegyev, hozzátéve, hogy Oroszországnak “nagyon-nagyon sokáig ilyen körülmények között kell majd élnie, függetlenül attól, hogy az Amerikai Egyesült Államokban melyik kormány van hatalmon, függetlenül bármilyen európai döntéstől”.

Medvegyev véleménye szerint a szankciók sokkal nehezebb kihívást jelentenek, mint a világjárvány. Kifejtette, hogy amíg az egész világ a Covid ellen harcolt, “nem voltak ilyen nyilvánvaló ideológiai különbségek”.

“AMI PEDIG MOST TÖRTÉNIK, AZ EGY TELJESEN MÁS TÖRTÉNET” – HANGSÚLYOZTA.

A volt elnök megjegyzései azután hangzottak el, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő arra figyelmeztetett, hogy a Nyugat “szankciós megszállottsága” elkerülhetetlenül “megoldhatatlan következményekhez” vezet mind az EU, mind a világ legszegényebb államai számára, “amelyek már most is az éhínség veszélyével szembesülnek”.

Az elmúlt három hónapban Oroszországban példátlan gazdasági megszorítások léptek életbe. Az Egyesült Államok egyebek mellett embargót rendelt el az orosz olajra, az ország egyik legfontosabb exportcikkére, míg az EU jelenleg a hatodik szankciócsomagját készíti elő, és szintén fontolgatja az olajembargót. Oroszországot kizárták a SWIFT bankközi rendszerből, miközben bankok, szervezetek és magánszemélyek ellen is szankciókat hoztak, és a vagyontárgyakat – köztük az ország devizatartalékainak felét – befagyasztották. Oroszország ellenintézkedésekkel válaszolt.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató