2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Meleg társkereső app figyelmeztet a majomhimlőre

A Grindr nevű, homoszexuálisoknak készült telefonos társkereső alkalmazás olyan üzeneteket küldött európai felhasználóinak, amelyekben a majomhimlőre figyelmezteti őket. A jelenlegi járvány kitörését az egészségügyi szakértők néhány, a kontinensen zajló LMBTQ-eseményhez kötik.

A figyelemfelhívó üzenetben részletezik a betegség néhány jelét és tünetét, valamint azt, hogy a betegség személyközi érintkezéssel, valamint a fertőzött személy „ruhájának, ágyneműjének vagy szexuális játékszereinek” megérintésével is terjedhet. A cég most állítólag hasonló üzenetet készít amerikai felhasználói számára is.

A The Telegraph beszámolója szerint

az új járvány kitörésekor a vírussal fertőzöttek „jelentős része” „olyan férfiak közül került ki, akik más férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot”,

és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a jelentések szerint a járvány kitörését két – belgiumi és spanyolországi – tömegbulin történt, „kockázatos szexuális viselkedéssel” hozza összefüggésbe.

A járvány elleni küzdelem részeként a Grindr üzenete – amelyet 13 különböző nyelven küldtek ki – azt ajánlja felhasználóinak, hogy forduljanak a helyi egészségügyi hatóságokhoz.



A brit hatóságok jelenleg az ismert esetekkel kapcsolatos kontaktkutatást végzik, a betegség ellen pedig oltóanyag áll rendelkezésre azok számára, akiknél még nem jelentkeznek a tünetek; ezek kialakulása azonban akár három hétig is eltarthat.

Bár a betegségre nincs ismert gyógymód, amennyiben a tünetek már megjelentek, a vírus – amely Afrika egyes részein gyakran előfordul – általában csak enyhe tüneteket okoz, és jellemzően 6-13 nap alatt elmúlik.

A fertőzés azonban komolyabb veszélyt jelent a gyermekekre nézve, és náluk súlyos megbetegedést is okozhat.

A jelentés lezárásáig 79 esetet jelentettek az Egyesült Királyságban, csütörtökön Walesből és Észak-Írországból is megérkeztek a bejelentések az első igazolt esetekről.

Eközben az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerdáig összesen 118 megerősített vírusos esetről számolt be az Európai Unión belül.

„A klinikai tünetek általában enyhék, a legtöbb esetben a nemi szerveken vagy a nemi szervek környékén jelentkeznek elváltozások, ami arra utal, hogy a megfertőződés valószínűleg szexuális tevékenységek, szoros testi érintkezés során történt” – jelentette a szervezet, hozzátéve, hogy eddig még nem fordult elő haláleset.

„Ez az első alkalom, hogy Európában olyan fertőzési láncokat jelentettek, amelyeknél járványügyi szempontból nincs ismert kapcsolat Nyugat- vagy Közép-Afrikával” – hangsúlyozták. – „Ezek egyben az első olyan esetek világszerte, amelyeket [meleg, biszexuális és egyéb, férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak] köréből jelentettek”.

(Demokrata)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató