2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Bod Péter Ákos: Rengetegbe kerül a rezsicsökkentés

Az MNB korábbi elnöke szerint a kormány ismét egyes szektorok megsarcolásával próbálja egyensúlyba hozni a költségvetést.

Bod Péter Ákos szerint az állami pénzszórás visszafogása helyett a kormány ismét egyes szektorok megsarcolásával próbálja egyensúlyba hozni a költségvetést.

„Feltűnően sok beruházás”

„A magyar költségvetés nyilvánvalóan sürgős stabilizálásra szorul” – fogalmaz a Menedzsment Fórumon megjelent írásában Bod Péter Ákos. Mint fogalmaz: „az állami kiadások között feltűnően sok a beruházás: ott bőven lehetne megtakarítani, bár az uniós fejlesztési pénzek társfinanszírozásán nem érdemes, a kamatkiadásokon nem lehetséges, a politikai elkötelezettségek miatti projekteken (Paks, kínai vasút, Fudán, stb.) nem egyszerű spórolni” .

Az MNB korábbi elnöke szerint „ami rettentő sokba van a költségvetésnek: a 2014-es szinten beragadt rezsitarifák fenntartása.”

A szakember szerint „az elmúlt nyolc évben bekövetkező sokféle költségnövekedés és a mai világpiaci energiaárak mellett sokszáz milliárd forintra rúg az állami támogatási igény”. Mint fogalmaz: „a kormány (még) nem szánta rá magát az indokolt, ésszerű intézkedésre: a tarifák felülvizsgálatára.”

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató