2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ismét tilos burkinit hordani Franciaországban

Marine Le Pen iszlamista propagandaviseletnek tartja a teljes testet és hajat eltakaró fürdőruhát.

Ismét csak felfüggesztették a burkinik viseletét a franciaországi Grenoble-ban – számolt be a hvg.hu. A városban (és az országban szinte mindenhol) már évek óta tilos teljes testet és hajat eltakaró fürdőruhát hordani az önkormányzati fenntartású uszodákban és strandokon, de idén májusban a zöld párti polgármester, Éric Piolle vezette önkormányzat mégis megszavazott egy javaslatot, amely mindenféle viseletet engedélyezett. A rendelet azonban Gérald Darmanin belügyminiszter javaslatára a megyei adminisztratív bíróság elé került, ott pedig a szekularizáció és a közszolgáltatások pártatlansága elveinek megsértésére hivatkozva hatályon kívül helyezték.

Macron belügyminisztere és Marine Le Pen egy platformra került

Grenoble polgármestere Twitter-posztban jelezte, fellebbeznek a döntés ellen az Államtanácsnál, Franciaország legfelsőbb közigazgatási-adminisztratív bíróságán. A Macron pártjában politizáló Darmanin szerint a szerdai ítélet „kitűnő hír”, és ezzel összhangba került a szélsőjobboldali Marine Le Pennel, aki „az iszlamista propaganda viseletének” tartja a burkinit. Ezzel szemben több franciaországi muszlim szervezet gondolja úgy, hogy a burkinik tilalma alapvető jogokat sért és diszkriminatív a muszlim nőkkel szemben – gyűjtötte össze a különböző véleményeket a BFMTV.

Az ügy érdekessége, hogy a városi rendeletben nem is szerepel a burkini szó, mindössze a fürdőruházat korlátozásának feloldásáról szól.

A reakciók és az évek óta tartó társadalmi párbeszédnek köszönhetően mégis teljesen egyértelmű, hogy az intézkedés a vallásszabadság és szekularizmus között húzódó határvonalat feszegeti – mutatott rá a portál.

A francia muszlim közösség évek óta tiltakozik a ruházat korlátozása ellen

A vallási szabadságot még 1905-ben foglalták törvénybe, amikor az állam és egyház egymástól függetlenségéről szóló döntés is hatályba lépett. Ezt több, mint ötven évvel később egészítették ki az alkotmányban azzal, hogy a szekuláris államban minden állampolgár – vallástól függetlenül – egyenlő a törvény előtt. Ezután 2004-ben mindenféle vallási jelkép és öltözet viseletét betiltották az állami iskolákban és közintézményekben. Franciaországban Európa legnagyobb, körülbelül 5 milliós muszlim közössége él, akik évek óta tiltakoznak a ruházat korlátozása ellen, ezáltal széleskörű társadalmi vitát kiváltva – ismertették.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató