2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Német miniszter: Kezd bomlani az EU egysége az orosz szankciókról

Az Oroszország elleni olajembargóról hétfőn és kedden tartandó EU-csúcs előtt Robert Habeck német gazdasági miniszter az egység repedezéséről beszélt, nyilvánvalóan Magyarországra is gondolva.

Az EU vezetői jövő hét elején azért találkoznak, hogy megvitassák az Oroszország elleni újabb – hatodik – szankciós csomagot, amely az orosz nyersolaj vásárlásai elleni tilalmat is tartalmazná. „Kezd azonban mállani az EU egysége” a szankciós politikát illetően – fogalmazott Robert Habeck a Reuters tudósítása szerint.



Sajtókonferenciáján a német gazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy a háború elején „láttuk, mi történhet, ha az EU egységesen lép fel”. Az EU-csúcson azok a tervek is szóba kerülnek, amelyek célja, hogy felgyorsítsák a fosszilis energiahordozóktól – így az orosz földgáztól – való függőség csökkentését.

Habeck sürgette Németországot is, hogy a csúcstalálkozón a szavazáson való tartózkodás helyett egységes hangon szólaljon meg, utalva a kormánykoalíció tagjai közötti nézetkülönbségekre. A híres hannoveri kereskedelmi kiállításon azt is hangsúlyozta, hogy „Európa hatalmas gazdasági térség hihetetlen gazdasági hatalommal”. Ha az EU egységes, akkor használni is tudja ezt a hatalmat – tette hozzá.

A Reuters emlékeztetett rá, hogy az EU tagországai próbálnak kompromisszumra jutni. Sajtóhírek szerint ennek lényege, hogy csak a tengeri úton szállított olajra vessenek ki szankciót, a vezetékesre nem. Ezzel Magyarország ellenkezését szerelnék le, mivel hozzánk vezetéken jut el az orosz olaj - írja a HVG.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató