2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Törökország továbbra sem támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

A Törökország, valamint a finn és svéd delegációk között folytatott e heti tárgyalások nem voltak kielégítők, és Ankara nem mondhat igent “terrorizmust támogató” országok NATO-csatlakozására – közölte Recep Tayyip Erdoğan elnök a TRT Haber török műsorszolgáltató vasárnapi jelentése szerint.

Erdoğan elnök május közepén a TRT török állami televízióban kijelentette, hogy Törökország továbbra sem támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, ugyanis a két észak-európai ország szerinte több módon is támogatja a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK). Ankara a PKK-val szövetséges szíriai kurd milícia, a Népvédelmi Erők (YPG) támogatását is a két skandináv ország szemére veti. Azerbajdzsánból visszatérve Erdoğan újságírók előtt a tudósítás szerint kijelentette, hogy “nem tisztességesek, nem őszinték”.

Amíg Tayyip Erdoğan a Török Köztársaság elnöke, kétségtelenül nem mondhatunk igent olyan országok NATO-belépésére, amelyek a terrorizmust támogatják

– jelentette ki Erdoğan a repülőgép fedélzetén a Hürriyet című török napilap szerint. Erdoğan azt is közölte, hogy Törökország nem vár az Egyesült Államok engedélyére ahhoz, hogy új offenzívát indítson Szíriában. A török elnök hétfőn jelentette be, hogy hamarosan új török katonai műveletet indít Észak-Szíriában, amelynek célja egy 30 kilométer széles “biztonsági övezet” kialakítása a határon. A bejelentés után Ned Price amerikai külügyi szóvivő közölte: Washington “mélységesen aggódik”.

Elítélünk minden eszkalációt. A jelenlegi tűzszüneti vonalak fenntartását támogatjuk

– tette hozzá.

Erdoğan elmondta, hogy hétfőn telefonon tárgyal Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Erdoğan legutóbb április 26-án és 28-án tárgyalt telefonon Putyinnal. A török elnök figyelmeztette Görögországot, hogy megengedhetetlen az Ankarával szembeni ellenséges viszony. A két NATO-tagállam között azután alakult ki a legújabb feszültség, hogy Athén arra kérte az Egyesült Államokat, ne adjon el Ankarának F–16 típusú vadászgépeket.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató