2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Orbán Viktor Brüsszelben: „A dolgok nem néznek ki jól”

Bár kaphatunk mentességet, a miniszterelnök arra kér garanciát, hogy ha a csővezetéken érkező olajjal történik valami, akkor jogunk legyen tengeren beszerezni.

A dolgok nem néznek ki jól – mondta újságíróknak az uniós csúcsra érkező Orbán Viktor Brüsszelben. A miniszterelnök elismerte, hogy most kapták meg az utolsó szövegjavaslatot a hatodik szankciós csomagról, és ebben valóban az szerepel, hogy az embargó kiterjedne a tengeri szállításon érkező orosz olajra, a csővezetéken érkezőre azonban nem.

„Ez Magyarországnak jó megoldás, nem dobják le az atombombát a magyar gazdaságra” – tette hozzá.

Orbán azt is elmondta, hogy a vezetéken keresztül érkező gázra vonatkozó szabályokat később fogják megvitatni és elfogadni. Ez azonban nem elég.

„Ami nekünk gondot okoz, hogy ha a csővezetéken érkező orosz olajjal történik valami – ahogy egyébként arról már beszéltek az ukránok és mások is – jogunk legyen tengeren keresztül beszerezni azt, ez a garancia kell nekünk. Ha ezt elérjük, akkor rendben vagyunk” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy a mentesség nem okozna-e túlzott versenyelőnyt Magyarországnak, és adni kell-e érte valamit cserébe, Orbán azt válaszolta, hogy a szankciókból épphogy a nagy külföldi olajcégek gyűjtenek profitot, hiszen felment az olaj ára.

Magyarország a kormányfő szerint semmilyen extraprofithoz nem tud jutni, mert azt kérik tőle, hogy olyan beruházásokat hajtson végre a Mol, ami nagyon sok pénzbe kerülne, a termék viszont drágább lesz. Vagyis úgy véli, azt kérik Brüsszelben, hogy költsünk rengeteg pénzt finomítóépítésre, aminek az lesz a vége, hogy drágább lesz a magyaroknak a benzin.

„Ez őrültség, ez az atombomba. Ha valakinek kompenzációt kell adnia, az nem mi vagyunk, hanem az Európai Bizottság” – mondta.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató