2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Putyin: Oroszország kész megkönnyíteni az ukrán gabona exportját

Oroszország kész megkönnyíteni az ukrán gabona exportját – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a török elnökkel folytatott telefonbeszélgetésekor hétfőn a Kreml közleménye szerint. Bár korábban a Reuters úgy számolt be a beszélgetésről, hogy nem esett szó a két államfő között élelmiszerbiztonsági kérdésekről, a Sky News jelentése szerint a Kreml ezt megcáfolta.

Putyin azt mondta, kész együttműködni Törökországgal abban, hogy akadálytalanul hagyhassák el a gabonaszállítmányok az ukrán kikötőket. Hozzátette, Oroszország jelentős mennyiségű műtrágyát és élelmiszert is exportálna, ha feloldanák az országgal szembeni szankciókat.

A Kreml szerint Putyin és Recep Tayyip Erdogan török elnök megbeszélésén „nagy hangsúlyt kapott a Fekete- és az Azovi-tengeren való hajózás biztosítása és a vizeken lévő aknaveszély felszámolása”.

Oroszország és Ukrajna adja a világ búzakészleteinek közel egyharmadát, emellett Oroszország a világ egyik legfontosabb műtrágya-exportőre, Ukrajna pedig a kukorica és a napraforgóolaj egyik fő exportőre. Ezért az orosz-ukrán háború önmagában is erős hatást gyakorol az élelmiszerek világpiaci árára, ehhez jött hozzá még az is, hogy az oroszok az utóbbi időben blokkolni kezdték az ukránok tengeri gabonaszállítását.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató