2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Zelenszkij nyitotta meg az EU-csúcsot, egységre szólított fel és a szankciók élesítésére

Negyedórás beszédet intézett az uniós állam- és kormányfőknek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az EU-csúcs elején. A tagállami vezetők ezzel nyitották meg az Ukrajnáról szóló egyeztetésüket, amely várhatóan az éjszakai órákba nyúlik majd.

Zelenszkij beszédében megköszönte az eddigi segítséget és szankciókat, ugyanakkor arról is beszélt, hogy a hatodik csomag élesítése is nagyon fontos lenne. Elmondta, hogy amikor április 8-án az EU elfogadta az ötödik csomagot, 169 gyermek áldozata volt az orosz agressziónak - ma 243. 52 nappal ezelőttig 928 oktatási intézményt bombáztak le az oroszok, ez a szám 1888-ra emelkedett. Április 8-ig kevesebb, mint ezer rakétatalálat ért ukrán célpontot, mostmár 1600 ez a szám.

Szeretném, ha megértenének: nem hibáztatom egyikőtöket sem. Mindenért, ami történik, csak az orosz állam a felelős. De meg vagyok győződve arról, hogy mindenki számára nyilvánvaló, hogy előre kell lépni a szankciók terén. Számunkra ez nagyon fontos. Sokat fog segíteni!

- mondta Zelenszkij. Az ukrán elnök legutóbb Orbán Viktort név szerint is bírálta, most azonban többször is arról beszélt, hogy az EU-nak egységesnek kell mutatkoznia.

 

Véget kell vetni minden veszekedésnek Európában, a belső vitáknak, amelyek csak arra ösztönzik Oroszországot, hogy egyre nagyobb nyomást gyakoroljon rátok, egész Európára

- fejtegette Volodimir Zelenszkij, aki hozzátette, hogy “csak az európai egység bővítése és megerősítése akadályozhatja meg, hogy megismétlődjön az, amit Európa február 24-én, 2014-ben, sőt 1968-ban vagy 1956-ban is átélt”.

Az ukrán vezető azt is megjegyezte, hogy országa kitöltötte az EU-tagjelölt kérdőívet, és gyors választ vár az EU-tól. Szeretné, ha már a júniusi uniós csúcstalálkozón beleegyeznének a tagállamok abba, hogy Ukrajna tagjelölt státuszt kapjon. Egyúttal megköszönte a nyugat-balkáni országoknak, hogy megértették és támogatták Ukrajna tagjelölti státuszát.

Az ülésteremből kiszivárgott hírek szerint az olajembargóról szóló vita hosszadalmas lesz, de

 

már látszik a fény az alagút végén.

A folytatásban az állam- és kormányfők vacsorázni fognak, a sajtóval is megosztották az étlap tartalmát: articsóka és tejszínes parmezános előételt követően bárányfilé, fűszernövényes kéregben tört burgonyával szerepel a menüben, a desszert pedig vaníliás és ribizli eclair, melyhez német és spanyol borokat is felszolgálnak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató