2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Gődény felfüggesztettjéből százezres pénzbírság lett, de ez ellen is fellebbezett

Tárgyalással folytatódik az a rémhírterjesztés miatt indult ügy, ami dr. Gődény György vírusszkeptikus gyógyszerésszel szemben zajlik, és azért kezdődött, mert Gődény 2020. november 25-én a déli órákban „A választás szabadsága” címmel egy írást jelentetett meg a saját internetes oldalán, ami felkerült a róla elnevezett közösségimédia-oldalára is. Gődénynél ezek után december 11-én hajnalban jelentek meg a rendőrök, házkutatást tartottak, majd előállították. A cikkben a gyógyszerész értelmetlen intézkedésnek nevezte a nyugdíjasok számára biztosított vásárlási idősávot, a kormányzat intézkedéseit víruspropagandának titulálta, illetve az egész védekezést mesterségesen szított hisztériának nevezte. A kötelezően viselni rendelt szájmaszkokról azt állította, hogy azok az egészségre ártalmasak, védelmi eszköz szerepüket nem töltik be.

Az ügyben tárgyalás mellőzésével, csak az iratok alapján döntöttek 2021 szeptemberében: a gyógyszerészt rémhírterjesztés miatt egy év börtönbüntetésre ítélték, amelynek végrehajtását két évre felfüggesztették. A végzés ellen Gődény fellebbezett, tárgyalás megtartását kérte, melynek hétfőn zajlott az előkészítő ülése a Nyíregyházi Járásbíróságon.

Rögtön döntés is született: a korábbi ítéletet 100 ezer forintnyi pénzbüntetésre mérsékelték. A történtekről pedig azt írták, hogy Gődény néhány esetben „valós tényeket elferdítve állított be, és ez a magatartása alkalmas volt arra, hogy a bevezetett védelmi intézkedések célját és eredményességét akadályozza. Mivel az írás az interneten – a vádlott saját oldalán – jelent meg, az nagy nyilvánosság előtt elkövetettnek minősül, továbbá különleges jogrend idején jelent meg, amellyel a rémhírterjesztés bűntettét valósította meg. ”

Az ítélet ugyanakkor nem jogerős, mert az ügyészség súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért jelentettek be fellebbezést – tájékoztatott a Nyíregyházi Törvényszék.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató