2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Július elsejétől egy betűvel meghosszabbodnak az újonnan kiadott magyar rendszámok

A hosszabb rendszámok a járműállomány fokozatos megújulásával, felmenő rendszerben váltják majd fel a régieket.

„A jelenlegi karakterkészlet néhány éven belül kifutott volna, ezért hosszabbodnak meg július elsejétől egy betűvel az újonnan kiadott hazai rendszámok. A már forgalomban lévő hatósági jelzéseket nem kell új táblákra cserélni, azok a továbbiakban is használhatók maradnak” – írta közösségi oldalán Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedési államtitkára.

Majd azzal folytatta,

„a hosszabb rendszámok a járműállomány fokozatos megújulásával, felmenő rendszerben váltják majd fel a régieket”.

„Az intézkedés miatt tehát senki nem kényszerül felesleges utánajárásra, több ügyintézésre” – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Az új típusú rendszámtáblák a már megszokott összegekbe kerülnek, a hatósági jelzések kiadásának tizenkét éve változatlan költségei júliustól sem emelkednek – tette hozzá.

„Az újfajta rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak”

Ismertette, „az újfajta rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. Ékezetes magánhangzók vagy a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk”.

A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel
– írta Vitézy.

A környezetkímélő járművek világoszöld alapszínű táblái és a gépkocsi kerékpárszállító eszközére szerelhető szürke alapszínű jelzések a hosszabb formátumban is kiadhatók lesznek.

Egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák

Vitézy Dávid hozzáfűzte, egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák, az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett egységesen „I” betűjelűeket adnak majd ki.

- a taxik TX,

- a Magyar Honvédség járművei HA,

- a rendőrség járművei RA,

- az Országos Mentőszolgálat járművei MA,

- a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA,

- a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek.

Az előírások változatlanul lehetővé teszik az egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámok engedélyezését – derült ki az államtitkár bejegyzéséből.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató