2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ismét nagyon komoly pénzeket visz a postás a nyugdíjasoknak júliustól

Júliustól egy újabb 3,9 százalékos nyugdíjkorrekció érkezik a magas infláció miatt és a tervek szerint novemberben is lehet újabb emelésre számítani - írta meg a Blikk. 

Idén januárban a nyugdíjasok már kaptak egy 5 százalékos nyugdíjemelést, azonban az elszabaduló infláció magasabb lett a vártnál, így júliustól várható egy pótlólagos 3,9 százalékos nyugdíjkorrekció. Emellett a lap úgy tudja, hogy novemberre is várható majd egy nyugdíjkorrekció.

A 2023-as költségvetési tervezetben a 2023-as évben további 5,2 százalékos nyugdíjemeléssel terveznek, ami a 13. havi nyugdíjra is érvényes lehet. A nyugdíj követi az infláció növekedését, így az is kiderült, hogy a következő évben várható infláció mértéke 5,2 százalékra tehető.

A Blikk a Költségvetési Tanácstól úgy tudja, hogy az államháztartás központi alrendszer magasabb bevétele a szociális hozzájárulási adóból és a járulékokból származik. A Nyugdíjbiztosítási, az Egészségbiztosítási és a Nemzeti Foglalkoztatási Alap összesen 2023-ban 6636 milliárd forintot kap. Ez összegében 644 milliárd forinttal több, mint a 2022. évi várható teljesítés.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató