2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Navracsics Tibor azon dolgozik, hogy a Fidesz akár újra a Néppárt tagja legyen

A miniszter megjegyezte, hogy Orbán Viktor tud róla, és nem ellenzi.

„Jó volt újra régi barátokkal találkozni az Európai Néppárt kongresszusán, Rotterdamban! Külön öröm volt gratulálni Gonzales Pons úrnak a párt alelnökévé választásához!” – osztotta meg közösségi oldalán Navracsics Tibor szerdán Rotterdamban az Európai Néppárt ( EPP )  kongresszusáról, ahol a vajor CSU-s Manfred Webert – az eddigi európai parlamenti frakcióvezetőjét – a pártcsalád elnökévé választották.

Ezt követően az atv.hu Navracsics Tibortól egy telefonos villáminterjú során azt kérdezte: milyen minőségben volt ott Rotterdamban az EPP kongresszusán, hiszen a Fidesz – mint ahogyan azt Novák Katalin akkori alelnök egy Twitter-üzenetben bejelentette – 2021 márciusában kilépett az Európai Néppártból.

Arra is emlékeztették a területfejlesztési és uniós forrásokért felelős minisztert, hogy akkor ő azt nyilatkozta: „azt a pártcsaládot, az Európai Néppártot hagyta el a Fidesz, mely az ő legfőbb identitása”. Sőt, akkor Navracsics Tibor még egy olyan nyilatkozatot is tett, hogy az is megfordult a fejében, hogy átlép a KDNP-be, mivel Semjén Zsolték pártja maradt az EPP-ben, Hölvényi György képviselő pedig a néppárti frakció tagja az Európai Parlamentben – írta a portál.

Minderre Navracsics azt reagálta, hogy neki 2003-tól kettős tagsága volt, Fidesz- és KDNP-tag is volt egyúttal, és miután tavaly márciusban a Fidesz elhagyta az EPP-t, ő találkozott Semjén Zsolt pártelnökkel és megállapodtak abban, hogy a jelenlegi tárcavezető „aktiválja a KDNP-tagságát és ott dolgozik tovább politikusként”.

Még nem tudott gratulálni Manfred Webernek

Az atv.hu azt a kérdést is feltette a miniszternek, hogy gratulált-e már Manfred Webernek. Ennek kapcsán felidézték, hogy Weber azt nyilatkozta a napokban, miután Orbán Viktor miniszterelnök kilátásba helyezte a magyar vétót az EU-csúcs előtt a tervezett olajembargó miatt, hogy „neki már elege van abból, hogy Orbán Viktor diktálja az ütemet az EU-ban”. Weber szerint eljött az ideje annak, hogy megszüntessék az egyhangúságot a 27-ek döntéshozatalában.

Minderre Navracsics úgy reagált: „választási győzelmek esetén természetes, hogy gratulálnak, még abban az esetben is, ha valaki vesztes, gratulálni szokott a győztesnek”. De, mint elárulta, a rotterdami néppárti kongresszuson nem találkozott Manfred Weberrel, mert az EPP új elnöke szinte végig a pódiumon, a színpadon volt – derült ki a cikkből.

A politikus ezután azzal folytatta, „a közeljövőben, ha tudunk találkozni, akkor természetesen fogok neki gratulálni” 
Orbán Viktor tud erről az elképzelésről, és nem ellenzi
Navracsics Tibor „sajnálatosnak” nevezte, hogy a Fidesz elhagyta a Néppártot. De a kialakult helyzetet, mint mondta, igyekszik a jövőben a rendelkezésre álló eszközökkel orvosolni. Ugyanis

szeretné, ha valamilyen intézményes kapcsolat létrejönne a Fidesz és a Néppárt között, ami, megfogalmazása szerint „akár újbóli tagság is lehet”.

Az atv.hu arra is rákérdezett e kijelentés után, hogy Orbán Viktor miniszterelnöktől kapott-e felhatalmazást arra, hogy dolgozzon a Fidesz-Európai Néppárt kapcsolatokon, hogy akár újra tag lehessen a Fidesz. Navracsics Tibor erre azt felelte: [Orbán Viktor] „tud róla és nem ellenzi”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató