2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Politico: Már a lengyeleknek is elegük van Magyarországból

Az uniós diplomaták nagyon csalódottak amiatt, amit a magyar kormány alakít a szankciók ügyében.

A magyar kormány brüsszeli tiltakozásainak hatására Magyarország végleg elvesztette még azoknak a tagállamoknak a bizalmát is, melyekkel eddig szorosabb volt a kapcsolata – írta a Politico.

A brüsszeli lapnak több uniós diplomata is nyilatkozott, miután a magyar kormány egy időre ismét megakasztotta az uniós szankciók elfogadását. Mint azt megírtuk, az Európai Unió állam- és kormányfői hétfő este döntöttek arról, hogy az EU nem vásárol több olajat Oroszországtól, azonban az embargó nem terjed ki a csővezetéken keresztül érkező szállítmányokra. Ebbe végül Orbán Viktor is belement, de amikor szerdán az uniós nagykövetek leültek véglegesíteni a szankciós listát, a magyar kormány ismét belengette a vétót, amennyiben az orosz ortodox egyház vezetőjét, Kirill pátriárkát nem veszik le róla.

Brüsszel azzal vádolta meg az egyházi vezetőt, hogy aktívan támogatja Oroszország Ukrajna elleni invázióját, valamint az orosz elnök propagandáját terjeszti. Kirill egy korábbi prédikációjában azt mondta, Oroszország nem támadott meg senkit és nem is akart háborút, csupán határait védte.

A történtek után az uniós politikusok és diplomaták keserű szájízzel utaztak haza.

„Végül elfogadtuk a hatodik szankciós csomagot, amely kulcsfontosságú Ukrajna és mindannyiunk számára. Nagyon kiábrándító és aligha elfogadható, hogy az európai vezetők által elért megállapodást egyesek nem tartották teljes mértékben tiszteletben. Nem fogunk meghátrálni. Javaslom, hogy a hetedik csomagot nevezzük el KGB-nek: Kirill, Gáz és Bankok” – írta a Twitterre Arnoldas Pranckevičius, Litvánia uniós nagykövete.

 

 

Egy másik, névtelenséget kérő diplomata szerint nagyon sok tagállam csalódott Magyarországban.

Magyarország ezzel a felesleges mutatvánnyal elvesztette egykori közép- és kelet-európai barátainak utolsó szimpátiáját is” – tette hozzá.

Egy harmadik diplomata szerint Magyarország még jobban elszigetelődik azzal, amit tett.

„Senki sem örül annak, ami itt történt. Sokan morognak minden oldalon, különösen a lengyelek. Nekik már tényleg elegük van Magyarországból, így nem lehet barátokat szerezni” – mondta.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató