2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Süddeutsche Zeitung: Orbán nem hagy fel az EU tagjainak provokálásával

A német lap publicistája szerint Magyarországnak most esélye sem lenne most bekerülni az EU-ba.

A Süddeutsche Zeitung online felületén megjelent véleménycikk szerint Orbán Viktor nem hagy fel az Európai Unió tagjainak provokálásával. Mivel vitathatatlan, hogy Magyarországnak nehéz átállnia az orosz olajról, az uniós partnerek engedtek az olajembargóról szóló vitában, írja Matthias Kolb. Hozzátette: a „politikai profik” azonban „természetesen kihasználták, hogy a szankciókhoz egyhangúság szükséges. Miután az EU-csúcsonmegállapodás született a szankciócsomagról, Orbán ismét blokkolta azt, ezúttal azt követelve, hogy vegyék ki a Kirill pátriárka elleni szankciókat”.

Kolb szerint ezzel

Orbán megsértette Ursula von der Leyent és Olaf Scholzot – akik megvédték a kompromisszumot –, és ártott az EU hírnevének a világban.

A cikk írója szerint Orbánnak azonban nem kell tartania valódi következményektől, mindazonáltal az akció nem kockázatmentes. Úgy véli, kelet-európai országok eddig visszafogták magukat a 7. cikk szerinti eljárás kapcsán, amely végső sorona szavazati jog megvonásához vezethet. Szerinte a hangulat lassan megfordulni látszik, mert

mostanra a kelet- és közép-európai országok felbőszültek Orbán önzésén”. 

A szerző megjegyezte, hogy Magyarországnak a mai állapotában esélye sem lenne arra, hogy felvegyék az EU-ba.- szemlézte a mandiner.hu.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató