2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Fergeteges második félidei játékkal jutott BL-döntőbe a Győr

A női kézi BL négyes döntőjében a Győr megverte az Esbjerg a fináléba jutásért zajló első mérkőzésen. A döntőt holnap játssza a magyar csapat a Metz HB–Vipers Kristiansand találkozó győztesével.

 

Bár az első félidőben csak futott az eredmény után, végül magabiztos, 32-27-es győzelmet aratott a Győri Audi ETO KC a dán Team Esbjerg ellen a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében. A meccs hőse a magyar csapat két kapusa, a szenzációsan védő (és két gólt is szerző) Silje Solberg, illetve Amandine Leynaud volt.

Újságíróként kisebb (tor)túrával ért fel bejutni az MVM Dome-ba szombat délután, elsősorban azért, mert az akkreditációs központ az épület másik felén kapott helyet. De így legalább volt lehetőség elvegyülni a szurkolók között.

A győriek zöld-fehérben pompázva, síppal-dobbal felszerelve hangoltak, a sárgamezes franciák a csendőrökkel és rezesbandával fotózkodtak, a dánok csodálták a létesítményt, norvég pedig csak néhány csellengett, hogy aztán bent egy kisebb szektornyi csak összeverődjön.

A csarnokban aztán kissé csalódás volt, hogy félórával a kezdés előtt csupán félház sem volt, de a mérkőzésre sem telt meg a létesítmény úgy, ahogy azt a januári Európa-bajnokságon tapasztalhattuk. A 14 800 fő ennek ellenére jól hangzott (a világcsúcs kifejezés is, de eddig nem volt nagyobb csarnok…), és a hangulat is fergetegesnek bizonyult a bemutatásnál, majd a folytatásban.

Silje Solbergnek köszönhették

A kilépő kettes védők miatti nyitottabb védekezést az első támadásokból többször is átjátszották a dánok, de Silje Solberg néhány bravúrja mellett gólt is szerzett üres kapura – ezzel vezetett először a magyar csapat (3-2),

A támadójáték azonban akadozott, néhány elszórt labdát Reistadék kegyetlenül megbüntettek, így 12 perc után 7-4-re a vendégek vezettek. Pedig nem volt könnyű dolguk, hiszen háromszor is emberhátrányban kellett játszaniuk – tegyük hozzá, az osztrák játékvezetők sem életük formájában fújtak.

A 13. percben Solberg hetest védett, de a nagy áttörést ez sem hozta meg.

A kipattanók sorra a dánokhoz kerültek, így aztán a norvég kapus második távoli bombája a lehető legjobbkor érkezett (9-10).

Ambros Martín a 20. percben érezte úgy, szólni kell játékosaihoz, Rju góllal és gólpasszal segítette a támadásokat, a 25. percben pedig Hansen hetesével végre ismét döntetlen volt az állás (13-13). Közben a koreai játékost Tranborg leterítette, és ugyan Martín reklamált a videózás miatt, az esbjergi megúszta két perccel.

Blohm pimasz ejtése (15-14) után Jesper Jensen is időt kért, Jacobsen egyenlített, de a 15-15-ös döntetlen inkább az ETO-nak volt hízelgő. Ha Silje Solberg nem így véd, és nem szerez még két gólt is, csúnyán festett volna az eredmény.

Elfogyott a dán erő

De a feltételes módnak semmi értelme, ez bebizonyosodott a második félidőben. Fodor góllal mutatkozott be a balszélen, Faluvégi ejtett egyet jobbról, máris kettő volt ide (17-15). Szemmel láthatóan fáradt az Esbjerg, középkezdésből labdát vesztett, több támadóhibát vétett, és önmagát kergette háromgólos hátrányba (21-18).

A dán kapusok csak keresték önmagukat – csakúgy, mint a bírók –, az ETO pedig annál sokkal-sokkal jobb csapat, hogy agresszívabb és keményebb védekezésre váltva ezt ne használta volna ki (24-20).

A dánok helyzetét nehezítette, hogy Tranborg a harmadik kiállítása miatt piros lapot kapott, Reistad hetest rontott (pontosabban Leynaud szenzációsan védett), a magyarok pedig emberhátrányból is szórták a gólokat.

Az utolsó tíz perc 26-23-as magyar előnyről kezdődött, Leynaud-nak alig lehetett gólt dobni, így aztán izgalom se nagyon maradt. Az ETO 32-27-re győzött, és készülhet a vasárnap 18 órai fináléra.

Női kézilabda BL, Final Four, elődöntő:

Győri Audi ETO KC – Team Esbjerg (dán) 32-27 (15-15)

 

(24.hu)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató