2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A gyenge oroszok megsemmisítették a Nyugat által szállított T-72-es harckocsikat Kijevnél

Az elmúlt 24 órában az orosz hadsereg megsemmisítette az Európából Ukrajnába szállított T-72-es harckocsikat, lelőtt egy MiG-29-es vadászgépet és egy An-26-os katonai szállító repülőgépet, valamint tíz drónt – közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, a védelmi minisztérium szóvivője.

“Nagy pontosságú, nagy hatótávolságú légi rakéták Kijev külvárosában megsemmisítették a kelet-európai országok által szállított T-72-es harckocsikat és más páncélozott járműveket, amelyek egy vagonjavító létesítmény épületeiben állomásoztak”

– mondta.

Emellett az orosz légierő csapást mért a kramatorszki, druzskovkai és császov jar-i üzemi területekre, ahol az Ukrán Fegyveres Erők katonai felszereléseit javították és restaurálták – tette hozzá a tábornok.

Az elmúlt 24 órában a 81. és a 95. légideszant támadó dandár irányítóállásait, valamint 65 élő erő- és haditechnikai összpontosulási területet, az Osza-AKM föld-levegő rakétarendszer két indítóállását, két rakéta-sorozatvetőt, három katonai raktárat és egy amerikai AN/TPQ-50 légvédelmi radart semmisítettek meg – mondta Konasenkov.

Ezen kívül az ukrán fél további két repülőgépet veszített: egy MiG-29-est egy Szlovjanszk melletti légi harcban, valamint egy fegyvereket és felszerelést szállító An-26-os katonai szállító repülőgépet, amelyet Odessza közelében lőttek le.

Az orosz légvédelmi erők drónokat is lelőttek, köztük a Bayraktar TB2-t, két Tocska-U rakétát és három Uragan rakéta-sorozatvetőt.

A különleges katonai művelet során összesen 189 ukrán repülőgépet, 129 helikoptert, 1114 drónt, 330 légvédelmi rakétarendszert, 3416 harckocsit és más páncélozott járművet, 470 többszörös rakétavetőt, 1778 tábori tüzérségi és aknavetős eszközt, valamint 3419 katonai járművet semmisítettek meg.

Oroszország február 24. óta katonai különleges műveletet folytat Ukrajna nácimentesítésére és demilitarizálására. Mint Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, célja, hogy “megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazott, népirtásnak vetett alá”. A védelmi minisztérium szerint március végére az orosz hadsereg teljesítette az első szakasz fő feladatait, jelentősen csökkentve Ukrajna harci potenciálját. A minisztérium szerint a fő cél a Donbassz felszabadítása.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató