2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

A volt lengyel elnök szerint az EU-nak fel kell bomlania, és Magyarország nélkül újraalakulnia

Lech Walesa, Lengyelország volt miniszterelnöke szerint az Európai Uniónak fel kellene bomlania és újra kellene alakulnia Lengyelország és Magyarország nélkül. Továbbá úgy gondolja, a jelenlegi lengyel kormányt egy népszavazással még 2023 előtt le kellene váltani,- számol be az Index.

A Nobel-békedíjas Lech Walesa volt lengyel elnök szerint az Európai Uniónak fel kell oszlatnia magát, és új uniót kellene létrehoznia, amely Franciaországon és Németországon alapszik. Az exelnök az Interia portálnak adott interjújában kiemelte, az általa elképzelt új uniónak Lengyelország és Magyarország nélkül kellene megalakulnia. 

Hozzátette: ha Lengyelország csatlakozni akar majd az új unióhoz, akkor a jogokon kívül kötelezettségeket is kell vállalnia, hogy a most zajló „bohóckodás” ne ismétlődjön meg.

Walesa: Jogállamiság nélkül nincs értelme a millióknak

Walesa úgy véli, hiba lenne, ha az Európai Bizottság jóváhagyná a Lengyelország helyreállítására vonatkozó nemzeti tervet, ugyanis a kormány az erre kapott összeget csak ellopná és elherdálná.

Jogállamiság nélkül nincs értelme eurómilliárdokat a semmiért adományozni

– mondta, kiemelve: a lengyel kormányt még a 2023-as szavazás előtt egy népszavazás kiírásával kellene leváltani. Elképzelése alapján, ha több szavazatot gyűjtenek a kormány visszavonására, mint kinevezésére, akkor kormányt válthatnak. Arra a kérdésre, hogy hogyan valósítaná meg a népszavazást, ha az alkotmányellenes, azt válaszolta: új alkotmányt kell készíteni, mert a jelenlegi nem jó.

Alkotmányt kell módosítani

Arra hogy rosszabb-e a helyzet az 1989-hez képest, úgy fogalmazott: „igen, alkotmányt kell módosítani, harcolni a rossz kormányzat ellen, választ találni a globalizáció legfontosabb kérdéseire”.

Lehet, hogy lehallgatnak, de hiába. Nincsenek szovjet csapatok, nincs Varsói Szerződés. Azonban soha nem lehet olyan jó, hogy ne lehetne még jobb

– fogalmazott a volt lengyel elnök.

 

(Index)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató