2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Kamu Geri: lehet játszadozni a szavakkal, de ez brutális megszorítás

Az alkalmatlan srác a Facebookon kezdett el picsogni: „Lehet játszadozni a szavakkal, de a hétvégén bejelentett intézkedéscsomag pontosan az, aminek látszik: brutális megszorítás.” 

A különadók részleteiről döntött a kormány a soproni kihelyezett ülésen. Megfogalmazásuk szerint 25 százalékos extraprofitadóval sújtják egyebek közt a MOL olajbeszerzéseit, megadóztatják a gyógyszerforgalmazókat és kétféle tarifát tartalmazó adót vetnek ki a repülőjegyekre. Változnak a rezsicsökkentés szabályai is: július 1-jétől például az önkormányzatok számára már nem lesz elérhető ez a fajta támogatás. Az összesen ezermilliárdos költségvetési kiadáscsökkentés már meg is jelent kormányrendeletben.

Karácsony Gergely szerint brutális megszorítást jelentett be a gazdaságfejlesztési miniszter. A főváros csak a közvilágítás esetében évi 8-10 milliárdos költségnövekedésre számít.

Karácsony mostani posztjában hangsúlyozza: „Orbán-kormány jelenlegi formájában felszámolta a rezsicsökkentést. Tette mindezt előzetese egyeztetés és hatástanulmányok megismertetése nélkül.”

Hozzáteszi, hogy „nem igaz az az állítás, hogy a kisvállalkozások és az önkormányzatok képesek lesznek kigazdálkodni annak hatásait, hogy kikerülnek a rezsicsökkentés alól.”

Annak érdekében, hogy Budapestet „megvédje a rezsicsökkentés hatásaitól” az alábbiakról döntött a főpolgármester:

- összehívja a fővárosi önkormányzati szakértőiből, a legnagyobb fogyasztójú fővárosi tulajdonú cégek vezetőiből álló testültet
- egyeztetést kezdeményez a fővárosi országgyűlési képviselőkkel
- a június 13-ai héten Brüsszelben folytat tárgyalásokat az Európai Bizottság illetékeseivel annak érdekében, hogy a fenntartható energiapolitikára uniós forrásokat szerezzen Magyarországnak és Budapestnek
- tárgyalást kezdeményez a budapesti gazdasági élet meghatározó szereplőivel, és a már korábban is javaslatokat kidolgozó civil szervezetek képviselőivel, valamint a tudományos élet meghatározó szereplőivel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató